Cum sa te educi ca adult, pentru a educa un copil

Oricat de mult te-ai pregati in prealabil pentru intreaga aventura a vietii de a face si creste un copil, nimic nu este de ajuns. Cand crezi ca ai deprins cum sta treaba, trece la o alta etapa. E drept ca adaptarea din mers este ritmul. Cu toate acestea, avem asteptari tot mai mari de la adultii ce formeaza generatia actuala si ne punem tot mai multe sperante si in cei ce vor veni. Totusi, ce eforturi facem pentru asta?

Ai grija de copiii tai, caci ei sunt viitorul

Spune o vorba: „Ce semeni, aia culegi”. Ei bine, este valabil chiar si in cazul copiilor. Crescut intr-un mediu definit de dragoste, sprijin si onestitate, are toate sansele sa devina mandria parintilor, un adult responsabil, cu viziune de viitor, cu principii. Crescut fara noima, in tipete, cu pedepse si privat de dragoste parinteasca, copilul de astazi devine adultul care mai tarziu aplica aceleasi reguli de viata. Devine o povara pentru parinti, o pedeapsa a vietii, prin modul in care se comporta fata de acestia.

Unde gresim? Unde suntem de vina noi, adultii care pretindem ca stim de toate si la randul nostru educam copii? O explicatie in acest sens se regaseste la insasi educatia primita de parinti, de societatea in care au crescut, de principii gresite. Dupa ani si ani in care credeam ca oda rusinii si a multor concepte menite sa reduca la tacere un copil oricand acesta contesta ce spunea un adult s-a intors impotriva noastra.

De mare ajutor in viata si misiunea de parinte este serviciul psihologic numit consiliere parentala, o ramura din serviciile aferente ale unui cabinet de psihologie. Cand ajutorul specializat intervine, un parinte poate gasi un altfel de sprijin si chiar si o explicatie despre modul de abordare privind educatia propriilor copii. De ce imi pierd cumpatul fata de copil? De ce tip la el? De ce nu ma inteleg cu adolescentul? Sunt intrebari care framanta un parinte, care macina relatiile dintre parinti si copii si care au nevoie de „indreptar”.

Consilierea parentala este necesara?

Pentru cei care inca sunt in faza de negare, amintim doar cateva dintre situatiile comune, moduri gresite de abordare in relatia cu un copil.

 Amenintarea de genul „te spun tatalui tau”

Daca unul dintre parinti este cel bun si tolerant, celalalt simte nevoia sa fie fix opusul caci astfel se mentine un copil pe un drum al echilibrului. Corect? Deloc. Nu poti cladi relatia unui copil cu tatal sau cu mama sa raportat la frica. De fapt, asta va indeparta copilul tot mai mult fix de acest parinte.
Cel mai adesea o folosesc mamele sau bunicile, cu gandul ca autoritatea parintilor va pune la punct o conduita. Ei bine, e gresit.

 Cicalitorul daca si santajul clasic

Aici intervine conditionarea de a face ceva: daca faci curat in camera ta, primesti telefonul; daca esti cuminte, primesti desert. Un soi de santaj care nu face altceva decat sa se perpetueze si sa motiveze un copil din considerente gresite.

 Nu ti-e rusine si cum il reduci la tacere

O alta tactica prost inteleasa este aplicata tot mai des. Un parinte spune formula magica „nu ti-e rusine?!” si reduce la tacere orice obraznicie a unui copil. Ii cladeste asadar cultul rusinii si il face sa inteleaga ca asa trebuie sa fie. Rezultatul? Un copil care devine timid, care nu are incredere in ceea ce spune, ce isi doreste, ce crede – un introvertit.

 Minciuna sau cand te bazezi pe a sa inocenta

Si parintii mint. De ce? Pentru ca nu poti spune unui copil orice, cu gandul ca este mic, nu intelege si are inocenta sa. Atunci de ce sa-l minti? Spre exemplu promisiunile pe care se cladeste educatia de genul: „Iti promit ca voi cumpara ce iti doresti, dar trebuie sa dormi acum.” Uiti ca ai spus asta, iar rezultatul nu intarzaie sa apara: zdruncini din temelii increderea pe care ti-o va acorda ulterior.

Fara minciuni, cu promisiunea respectata, cu onestitate si eforturi sustinute, relatia cladita dintre parinte si copil este o misiune a vietii. Poate ca si asa se explica anumite nemultumiri, intrucat adultii iau totul la pachet: sunt mama sau tatal, deci am dreptul sa fiu respectat. Dar copilul de azi care te va respecta numai pentru asta, va deveni un adult care la randul sau va intelege ca este nevoie de mai mult si iti va cere un respect cuvenit, inapoi.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.