Dependenta de muzica – adevar sau mit?

Te-ai întrebat vreodată de ce suntem dependenți de muzică? Da, da, nu trebuie să negi. În fond, ascultăm muzică peste tot: la căști, în autobuz, în magazine, la masă, la alergat, uneori și la facultate, ca să nu mai zic în club sau pe la petreceri.

Recunoaște că știi perfect ce se potrivește fiecărui moment din viața ta și ai pregătit câte un soundtrack pentru fiecare situație: mergi hotărât și plin de încredere la examen ascultând intro-ul de la Game of Thrones, stai deprimat într-o zi ploioasă cu un Coldplay pe fundal, iei cina cu persoana iubită pe ritmuri clasice de blues, iar când ești la bere cu prietenii, parcă și Inna sună bine.

Vecinu’ de sus te-a învățat să asculți manele când spargi semințe; în liceu, un băiat cu păr lung te-a corupt să asculți Nirvana în nopțile friguroase; iar când îți amintești de nunțile de la țară la care participai, vrând nevrând, în copilărie, pornești un radio  de pe www.radiourionline.ro/gen/index/3 și asculți cu voioșie niște muzică populară.

Dar de unde toată acestă nebunie, de ce ne place să ascultăm muzică și cum am ajuns să devenim dependenți de ea? Studiile spun că în momentul în care tu receptezi aceste sunete, creierul tău eliberează dopamină, acea substanță secretată și în timpul consumului de droguri, al degustării unei mese delicioase sau al primirii unei sume mari de bani. Pe scurt, o plăcere deosebită.

Senzorii noștri receptează simple fărâme de fericire, de fiecare dată când auzim piesa noastră preferată. Și nu e de mirare cât de mult ne poate influența starea de spirit pe parcursul unei zile, atunci când suntem triști, veseli sau încrezători.

De asta suntem lipiți de iPod-uri și nu ne lipsesc niciodată căștile din geantă. Pentru că Eminem ne înțelege cel mai bine dramele familiale, BUG Mafia sunt de nelipsit la orice show studențesc care petrece ”ca-n Pantelimon”, fără Fuego nu ar mai împodobi nimeni bradul, iar Ionuț Dolănescu este cireașa de pe tortul vizitei la bunici.

În plus, muzica are acest talent extraordinar de a crea grupuri sociale care chiar se urăsc între ele, de a stârni controverse, pasiuni, schimbări comportamentale, opinii, curente și ideologii. Nu mă crezi? Ia încearcă să îl convingi pe tataie că dubstep-ul nu e sunetul provocat de o tigaie scăpată pe scări, pe Bieber că jumătate din planetă urăște piesa care l-a făcut celebru, sau pe colegul tău hipster să asculte radio. Șanse de reușită? Zero.

Dar orice gen de muzică ai asculta, fie că e muzică populară, electronică sau simfonică, trebuie să recunoști că viața ar fi mult mai tristă și mai plictisitoare fără această artă.

Exercițiu de voință: încearcă să nu asculți muzică timp de câteva zile. Deloc. Nici la TV, nici pe laptop, nici în troleu. Cât crezi că reziști?

sursa foto : linkuptv.co.uk

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nine − five =

On Key

Citeste si

13 lucruri nespuse despre sex

In functie de perioada din viata si de etapa in care se afla o relatie, sunt momente in existenta fiecaruia in care suntem avizi dupa

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.