Veşmintele purtate de preoţi – importanţa pe care o au acestea

Slujitorii altarelor se disting de restul credincioşilor prin veşmintele pe care le poartă. Acestea trebuie să fie mereu îngrijite şi curate, atât pentru o imagine cât mai corespunzătoare, dar mai ales pentru a arăta respectul faţă de divinitate. Istoria acestor straie deţine legături înrădăcinate, consolidate încă din vremurile străvechi. Indiferent de rang, preoţii trebuie să îmbrace anumite veşminte, fie că sunt aceştia diaconi, monahi, ierarhi sau preoţi de mir. Nu toţi ştiu, însă aceştia trebuie să respecte reguli stricte atunci când îmbracă aceste veşminte, în mod deosebit atunci când slujesc, dar şi în cealaltă perioadă a timpului.

CRILOVIC este una dintre cele mai apreciate companii distribuitoare de veşminte bisericeşti, datorită fatului că pune un accent deosebit asupra semnificaţiei acestora, dar şi pe calitate. Cei care se ocupă de confecţionarea acestui tip de veşminte cunosc deja principiile după care trebuie să se ghideze pentru ca toţi clienţii să fie mulţumiţi, precum şi importanţa pe care o au straiele pentru slujitorii bisericii. Modelele disponibile, precum şi celelalte accesorii bisericeşti sunt puse la dispoziţia celor interesaţi în cadrul paginii vesmintebisericesti.ro.

Aceştia cunosc istoria îndelungată pe care o au veşmintele şi ştiu cât este de imporant să aibă în vedere până şi cel mai mic aspect legat de acestea, pentru a-l respecta întocmai. Pentru ca fiecare să cunoască semnificaţia şi importanţa pe care o au veșmintele bisericești, mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai importante aspecte legate de acestea, necesare şi pentru a face alegerea cea mai potrivită.

Totul despre veşmintele bisericeşti

Cei care sunt slujitori ai altarelor cunosc deja faptul că există anumite tipuri de veşminte pe care nu oricine are dreptul să le poarte. Unele dintre acestea pot fi îmbrăcate numai în anumite perioade ale anului bisericesc şi numai de unii preoţii.

De asemenea, în ceea ce priveşte culorile acestor straie, trebuie să se ţină cont de semnificaţia pe are o au pentru a putea fi purtate în cadrul anumitor slujbe, în funcţie de liturghie. Subiectul legat de veşmintele bisericeşti, tipul şi însemnătatea acestora este unul destul de vast, de aceea în continuare sunt menţionate câteva dintre aspectele cele mai importante de avut în vedere.
Pentru a înţelege de ce este necesară această diversitate, atât preoţii, cât şi credincioşii trebuie să cunoască tradiţia bisericii, să o studieze şi să o descopere în toată frumuseţea ei.

Există mai multe tipuri de veşminte. Cele neliturgice sunt destinate preoţilor pentru a fi purtate în afara slujbelor liturgice şi mai sunt cunoscute şi sub denumirea de reverendă. Este vorba despre acel veşmânt negru, larg, neîncins la brâu. Dacă preoţii o poartă numai în anumite situaţii, călugării o au mereu pe ei, în semn de smerenie.

Atunci când vine vorba despre veşmintele pe care slujitorii bisericii le poartă în timpul slujbelor liturgice, acestea sunt mult mai complexe. Spre deosebire de reverendă, acestea sunt bogate în semnificaţii.

Cum se poate observa şi în cadrul site-ului vesmintebisericesti.ro, există o serie de accesorii care nu trebuie să lipsească din ţinuta preoţilor atunci când oficiază Sfânta Liturghie. Stiharul este reprezentat de acea tunică albă (de cele mai multe ori) şi lungă, îmbrăcată de preoţi şi de diaconi. Materialul din care este confecţionat trebuie să fie unul uşor şi să ofere lejeritate în mişcare. Deseori, stiharul este brodat pe margini cu motive florale, semnul crucii sau alte simboluri religioase.

O altă categorie de elemente ce alcătuieşte veşmântul preoţilor este cea a mânecuţelor. Aceşte manşete sunt legate cu şnururi şi au ca scop fixarea stiharului. În acest mod preoţii se pot mişca corespunzător în timpul slujbelor. Deseori, respectivele mânecuţe sunt brodate cu cruci. Preoţii le poartă peste stihar iar diaconii pe sub acesta.

Tot din vestimentaţia preoţilor fac parte felonul, brâul şi epitrahul. Fiecare are o anumită însemnătate şi este necesar pentru completarea veşmântului. Modelele de veşminte de pe vesmintebisericesti.ro includ toate aceste elemente absolut necesare pentru ca preotii sa poata oficia corespunzator slujbele. Desigur, purtarea lor este permisă doar în timpul liturghiei.

În ceea ce priveşte culorile pe care trebuie să le aibă aceste articole, de reţinut este faptul că pentru fiecare tip de slujbă este necesară o anumită culoare. Spre exemplu, în zilele de Paşte albul este culoarea pe care trebuie să o aibă veşmintele.

Este deosebit de important ca toate aceste reguli să fie respectate cu stricteţe de cei care slujesc Bisericii, pentru că reprezintă un semn de respect faţă de cele sfinte şi faţă de Dumnezeu Creatorul tuturor.

Preoţii care doresc cu adevărat să îşi arate respectul pot accesa site-ul vesmintebisericesti.ro pentru a achizitiona veşmintele corespunzătoare la preţuri accesibile.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 7 =

On Key

Citeste si