Esti fotograf amator? Iata 10 sfaturi utile despre fotografiere

Ai un DSLR sau o camera la telefon atat de super high-tech incat… nu stii sa o folosesti? Atunci retine 10 ponturi pentru a face super fototgrafii fara prea mult efort!

1. Compozitia fotografiei
Sau “asezarea in pagina” este foarte importanta. Tot mai multe aparate foto au grile de linii ce impart spatiul foto in 9 dreptunghiuri. Daca nu, ti le poti imagina. Cele mai reusite poze sunt cele in care subiectul este la intersectia acestor linii.

2. Compensarea expunerii
Cand folosesti un mod automat de fotografiere, camera decide singura care este expunerea potrivita dar decizia nu este intotdeauna corecta. Foloseste butonul special pentru compensarea expunerii „+/-„. Cand poza este prea intunecata, alege o valoare pozitiva, cand expunerea este prea mare, alege una negativa.

3. Modul corect de fotografiere
Camerele foto DSLR au doua setari importante cu care merita sa experimentezi: „S” – shutter priority, cu care poti modifica viteza cu care este facuta o poza si „A” – aperture priority, prin care decizi cata lumina intra in obiectiv. Butoneaza!

4. Luminozitatea corecta
Atunci cand subiectul pozei are soarele in spate si nu poti obtine un alt unghi, activeaza manual flash-ul pentru a elimina o parte din umbre.

5. Alegerea setarii potrivite de White Balance
Setarea White Balance afecteaza calitatea pozei in relatie cu sursa de lumina. Adica camera decide daca sursa de lumina este naturala sau artificiala pentru a reda in mod natural culorile. Foloseste butonul dedicat si experimenteaza putin.

6. Folosirea corecta a flash-ului
Daca flash-ul este folosit prea aproape de subiectul pozei, obtii culori prea deschise. Indeparteaza-te si da zoom. Sau, daca aparatul iti permite, poti sa ajustezi intensitatea flash-ului, optiune pe care nu ar trebui sa o ignori.

7. Utilizarea unui difuzor flash
Pentru camerele point and shoot, poti lipi hartie cerata deschisa la culoare pe flash atunci cand acesta este prea puternic. Difuzorul flash pentru DSLR-uri consta de obicei intr-o cutie de film foto din plastic alb, care atenueaza puterea flash-ului si te ajuta sa faci pozele dorite.

8. Folosirea suportului
Monopodul si tripodul sunt in general accesorii in care investesc fotografii profesionisti, dar stabilizarea pozelor poate fi necesara si pentru fotografii aflati la inceput. Daca folosesti un DSLR cu obiectiv mare, cauta un suport potrivit pentru camera, care ii poate sustine optim greutatea.

9. Post-procesarea pozelor
Incearca sa eviti prelucrarea in programe grafice sau aplicatii mobile. Un fotograf talentat stie ca pozele ies mai bine atunci cand utilizezi corect setarile camerei decat atunci cand le procesezi mai tarziu.

10. Calitatea pozelor
Chiar daca esti multumit de calitatea tehnica a pozelor tale, nu-i coplesi pe apropiati cu sute de poze de sute de mega. Sterge pozele cu probleme de focus sau cele in care compozitia nu este reusita, pentru a pastra si publica in retele sociale

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

12 − seven =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.