Importanta jucariilor copilariei pentru dezvoltarea comportamentului

Copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii, deoarece nu ai nevoie de bani pentru a fi fericit iar joaca este principala preocupare. Studiile realizate de-a lungul timpului releva faptul ca jucariile copilariei sunt cele care il formeaza pe cel mic pentru perioada adolescentei si ii poate modela comportamentul.

Conform unui studiu realizat de Universitatea RMIT si citat de Sciente Daily, jucariile improvizate sunt benefice pentru dezvoltarea si creativitiatea copiilor.

Dr. Brendon Hyndman este şeful unei echipe de cercetători care timp de doi ani a urmărit modul în care se joacă cei mici. Oamenii de ştiinţă au supravegheat copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, care învăţau la şcoli diferite. La prima dintre acestea, copiii au avut la dispoziţie locuri de joacă tradiţionale, în timp ce copiilor de la cea de a doua şcoală li s-au dat şi obiecte pe care nu le vedem des în instituţiile de învăţământ: baloturi de paie, lăzi, găleţi sau ţevi de plastic.

Măsurând efortul fizic al copiilor şi comparând modul în care aceştia se joacă, oamenii de ştiinţă au aflat că cei care folosesc jucării improvizate sunt mai energici şi mai creativi. Ei merg mai mult şi învaţă să colaboreze mai bine cu colegii lor.

Pe de alta parte insa, jocurile video violente care glorifică personaje antisociale sporesc riscul de delincvenţă şi de alte comportamente nocive, precum fumatul şi consumul abuziv de alcool în rândul adolescenţilor.

Savanţii americani au constatat că aceste jocuri sunt asociate cu o paletă largă de comportamente riscante în rândul tinerilor. Potrivit lor, acest lucru s-ar explica parţial prin schimbări de personalitate, de atitudini şi de valori, asociate acelor jocuri care îi fac pe adolescenţi să devină „rebeli” şi mai dispuşi să îşi asume riscuri.

Asadar alegerea jocurilor pentru cei mici ii poate face ca la adolescenta sa isi doreasca sa joace jocuri violente sau din contra, sa invete programare 🙂

Daca ai fost suficient de norocos incat sa copilaresti in anii 90 cand fotbalul se juca in fata scarii si nu la calculator, urmatoarele jucarii ale copilariei iti vor trezi nostalgia :

1. Trusa oricarei domnisoare care se respecta
1
2. Da, pe atunci pistoalele cu capse erau la moda si nu Counter Strike
2
3. Sa recunoastem ca papusele de astazi sunt mai frumoase
3
4. Cornetele din hartie erau armele noastre in lupta pentru suprematia din cartier
4
5. Nelipsitul stilou chinezesc, din care curgea mereu cerneala
5

Tu in ce perioada ai copilarit? Spune-ne si noua printr-un comentariu care erau jucariile copilariei tale.

Sursa foto : cancan.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

four + 17 =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.