Lemnul de esenta tare sau moale

Pentru un tamplar, nu exista decat doua tipuri de lemn: lemnul de esenta tare si cel de esenta moale. Cu toate acestea, distinctiea poate crea confuzii deoarece anumite specii de lemn tare sunt de fapt foarte moi, in timp ce speciile de lemn moale, cum ar fi tisa, sunt foarte dure.

Grupa de lemn de esenta tare cuprinde nu numai cele mai dure specii, precum lemnul de guaiac, originar din Venezuela si Columbia sau lemnul de abanos, dar si cele mai moi dintre specii, cum ar fi lemnul de balsa.

Pe parcursul cresterii unui copac dintr-o specie dura, acesta nu inceteaza sa formeze subdiviziuni prin ramuri mici, ceea ce ii confera o forma larga, spre deosebire de forma conica caracteristica speciilor de lemn moale.

Lemnul dur are o speranta de viata mai mare fata de speciile de lemn moale, dar si densitatea, duritatea, culorile, nervurile sunt mai variate. Astfel, lemnul dur poate fi intrebuintat in mai multe domenii. Nucul si mahonul, de exemplu, sunt specii solide si stabile de lemn, care nu se deformeaza si se preteaza ideal lucrarilor de tamplarie.

Contrar lemnului moale din care se pot realiza numai sculpturi in basorelief , numeroase specii de lemn dur pot fi sculptate in altorelief. Stejarul a avut intotdeauna succes in Europa de nord, dar incepand cu secolul XVII a fost in competitie cu lemnul de nuc sau cu lemnul de tei.

In mod obisnuit, alegem o specie de lemn tare pentru fabricarea mobilierului de gradina, a caselor sau ambarcatiunilor deoarece un lemn dur rezista mai mult timp unor factori externi. Lemnul de balsa, cel mai usor dintre speciile de lemn dur, serveste la fabricarea machetelor, dar mai este utilizat si in calitate de izolant, in special pentru machetele de avion.

Majoritatea speciilor de lemn moale au o crestere rapida. Cu un singur trunchi si ramuri laterale, aceste specii au o forma conica, asa cum o arata molidul de origine norvegiana, cultivat dupa secolul XIX in scopuri comerciale pentru a fi folosit ca si arbore de Craciun. De altfel, aceste specii sunt cele mai comercializate.

Lemnul moale este intrebuintat pentru mobilierul traditional de origine scandinava. Specii ca si cedrul sunt foarte cautate pentru fabricarea comodelor. Lemn de esenta tare sau moale, indiferent de natura lui poate fi achizitionat vizitand portalul Afacerilemn.ro.

Sursa foto : esbflooring.com

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Cele mai periculoase poduri din lume

Ne-am obisnuit cu opulenta si ingineriile sofisticate dupa care au fost construite unele dintre cele mai impresionante poduri ale lumii moderne. Pentru a traversa canioane

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.