Vremea de afara nu este printre cele mai indicate sa iesiti cu prietenii sa va jucati sau sa va relaxati in aer liber. Munciti din greu in timpul saptamanii, iar in week-end nu vreti decat sa va odihniti si sa va recapatati puterile pentru o noua saptamana. Trebuie sa stiti ca nu e nevoie sa iesiti in oras ca sa va distrati, ci puteti sa faceti acest lucru si stand acasa la cald. Noi va recomandam cateva jocuri pe care le puteti juca in casa cu prietenii sau cu familia.
1) Scrabble– este un joc de litere intre doi sau mai multi jucatori. Scopul unui jucator este realizarea unui punctaj cat mai mare prin plasarea pe o tabla de joc a diverse cuvinte cu ajutorul unor jetoane marcate cu litere. Jocul de scrabble se compune dintr-o tabla de joc pe care este desenat un careu de 15×15 patratele. In timpul jocului cuvintele se pot forma si lega intre ele prin lungire, prin intersectare, sau prin alipire.
2) Activity Original– este un joc creativ si de comunicare cu o combinatie de elemente diferite: mima, descriere verbala sau desen. Toate aceste elemente trebuie folosite pentru a ajuta partenerii de joc sa ghiceasca anumite cuvinte, expresii. Totul se invarte in jurul unor expresii, iar jucatorii individuali sau echipele incearca prin joc actoricesc, desen sau descriere verbala sa ghiceasca diferite cuvinte sau expresii. Acest joc este foarte distractiv, iar jucatorii isi pot pune in evidenta personalitatea, capacitatile artistice fantezia si indemanarea.
3) Boggle– este un joc de cuvinte care se joaca contra timp. Jucatorii au la dispozitie o clepsidra, de 3 minute, ca sa gaseasca cat mai multe cuvinte legate din litere, cuvinte pe care le scriu pe o foaie de hartie. Cand timpul trece, jucatorii isi compara lista de cuvinte si scot cuvintele gasite de mai mulți jucatori. Cuvintele ramase se puncteaza in functie de cate litere au. Literele se afla intr-o cutie compacta in care se afla zaruri pe ale caror parti sunt notate litere. Acestea se amesteca prin zguduirea cutiei. Se aseaza apoi cutia pe masa si din literele care apar se fac cuvintele prin legare pe orizontala, verticala sau diagonala. Cu cat cuvintele sunt mai lungi, cu atat punctajul acestora va fi mai mare.
4) Monopoly– este in ziua de azi cel mai bine vandut joc cu pioni, gasindu-se in magazinele din peste 80 de tari si fiind produs in 26 de limbi. Regulile jocului sunt simple, putand fi repede intelese de orice jucator novice: deplasarea pe tabla de joc se face intr-un singur sens, fiecare jucator miscandu-si pionul atatea patratele cat a aruncat cu zarurile. Poti sa cumperi, poti sa vinzi sau sa ipotechezi proprietati (terenuri, utilitati, gari, case), iar daca un alt jucator a ajuns pe unul din domeniile tale il taxezi cu suma inscrisa pe actul de proprietate. Scopul jocului este sa ii falimentezi pe ceilalti jucatori, ajungand sa deti o majoritate de terenuri, cartiere, case si hoteluri pentru care le vei cere taxe usturatoare de fiecare data cand te vor vizita.
5) Carti de joc– acestea sunt nelipsite in viata noastra si va puteti juca orice: de la macaua, poker sau razboi. Regulile sunt simple si toata lumea le cunoaste, de aceea este cel mai simplu mod de a te relaxa cu cativa prieteni.
6) Twister– Jocul este alcatuit dintr-o panza sau o saltea dreptunghiulara de plastic care sta intinsa pe podea si care contine 24 de cercuri dispuse liniar – 6 de culoare rosie, 6 galbene, 6 albastre si 6 verzi – si o bucata de carton patrata, impartita in 4 sectiuni (fiecare avand la randul ei o culoare din cele 4: rosu, galben, albastru si verde) care reprezinta pe rand: piciorul stang, piciorul drept, mana stanga, mana dreapta. De acest carton este atasat un ac de plastic care indica mutarile si care va fi invartit pentru fiecare miscare de un arbitru. Fiecarei sectiuni din cadran ii corespunde urmatoarea miscare pe care jucatorii trebuie sa o faca. De exemplu: la strigarea: picior stang pe verde toti jucatorii se vor rasuci astfel incat sa puna piciorul stang pe o bulina verde. Jocul continua astfel pana cand un singur jucator va ramane in picioare acela fiind deci si castigatorul. Jucatorii nu au voie sa atinga solul cu genunchii, cu coatele sau cu fundul. Acest lucru face defapt jocul mult mai dificil. Uneori este nevoie ca un jucator sa mearga prin jurul piciorului altui jucator pentru a atinge o anume culoare. Cu cat jocul avanseaza mai mult cu atat devine mai greu si mai incurcat si cu cat sunt mai multi jucatori cu atat devine mai interesant si mai distractiv.
7) Boltz– este un joc care necesita: bauturi alcoolice(de preferabil bere, dar se poate juca si cu vin, vodka) si o masura de baut(un pahar mare sau unul in care se servesc shoturile). Se poate juca astfel: cu multipli de 7 si numere care il contin pe 7 – 7, 14, 17, 21, 27, 28, 35, 37, 42, 47, etc.(7 e dat ca exemplu, se pot juca si alte numere, precum 3 sau 4). Unul din oameni zice 1, urmatorul zice 2, urmatorul 3 si tot asa, numaratoarea continua pana la cel care trebuie sa zica multiplu de 7 sau numar care contine 7 si zice “boltz”. Apoi numaratoarea se reia in sens invers pana la urmatorul “boltz”, astfel numaratoarea isi schimba sensul din nou. Bea cel care greseste si nu zice “boltz” cand trebuie, stalceste cuvantul jocului sau sta prea mult sa se gandeasca.
8) Rummy– Pachetul, sau ansamblul tuturor pieselor de joc este format din 2 Jolly si 104 piese. Ansamblul de piese cu numere de la 1 la 13 (in dublu exemplar) sunt impartite in 4 culori diferite: negru, rosu, albastru, galben. De asemenea, intr-o partida de remi sunt disponibile 4 table pe care jucatorii isi pot tine piesele in timpul jocului, drept urmare fiecare carte este anonima fiecarui participant la joc. Mai multe detalii despre cum puteti juca Rummy gasiti aici.
Pentru o seara reusita alaturi de prieteni care vin in vizita este suficient sa-i servesti cu cateva gustari, bauturi, iar atmosfera se va destinde si mai mult daca incepeti sa va jucati. Asadar, chemati la voi cativa prieteni si urmati una sau mai multe dintre sugestiile oferite de noi.
Voi ce jocuri mai cunoasteti?