Opt minciuni de pe etichetele produselor alimentare

Desi sunt multe reglementari si norme in vioare, nu intotdeauna etichetele produselor reflecta exact compozitia lor. Folosind diverse tertipuri comerciantii evita sa-ti divulge ce mananci si bei zi de zi. Noi va invatam la ce sa fiti atenti ca sa evitati surprize si boli nedorite.


1. Mentiunea “fara hormoni de crestere” sau “fara antibiotice” 
De obicei, aceasta afirmatie apare evidentiata in reclamele la carne sau produse lactate si ne induce in eroare pentru ca nu este mentionat nimic despre hrana cu care sunt crescute aceste animale. Daca se folosesc antibiotice, acestea grabesc cresterea in acelasi mod ca si hormonii. Mai mult, unii producatori de carne folosesc aceste fraze in timp ce isi trateaza animalele cu anti-microbieni, medicamente care functioneaza in mod identic ca si antibioticele. Pentru a achizitiona produsul bun: varianta preferabila este aceea de a cumpara carne si lactate organice, care nu contin nici antibiotice si nici hormone si produse ecologice de pui. 

2. “Hranite cu iarba” 
Organismele de reglementare permit tuturor sa foloseasca aceasta terminologie, cu conditia ca producatorul de carne sa furnizeze documentatia necesara care sa sustina ceea ce se spune pe eticheta produsului, fara verificari. Pentru a achizitiona produsul bun: cumparati carne de la producatori locali, care iti pot detalia ceea ce mananca animalele lor zilnic si care sunt deschisi, cand le propui sa mergi sa te convingi cu ochii tai daca ceea ce spune e adevarat. 

3. Folosirea datelor medii pentru masurarea caloriilor si a valorii “0” la trans-grasimi daca acestea nu au macar la 0.5 grame 
Bazandu-se pe aceasta, fabricantii mentioneaza cantitati complet eronate si gresite cu pana la 20% pe ambalaje. Gandeste-te ca daca fiecare produs pe care il consumi ar avea 100 de calorii în plus, atunci te-ai ingrasa cu 13 kilograme in fiecare an. De asemenea, 0,5 grame de trans-grasimi reprezinta “un sfert din doza zilnica” deci daca consumi 4 produse care au “omis” sa include elementul pe eticheta, restul va fi surplus. Pentru a achizitiona produsul bun: alege alimente care nu sunt ambulate ca fructele si legumele si nu cumpara nimic care are in lista de ingrediente “uleiuri partial hidrogenate”. Daca nu are uleiuri de acest gen, produsul nu are deloc grasimi defapt. 

4. Sa nu cazi in capcana produselor “fara gluten” 
Majoritatea unitatilor de procesare a alimentelor care fac produse pe baza de grau, fac si produse pe care le numesc “fara gluten” si de fapt nu exista fara gluten din cauza contaminarii incrucisate. Pentru a achizitiona produsul bun: Momentan exista doua organizatii care certifica alimentele “fara gluten din grau, secara si orz”. Glutenul se poate ascunde in spatele etichetelor vagi care spun “arome artificiale”, asa ca achizitionati produse certificate daca intr-adevar vreti sa evitati glutenul. 

5. Produsele etichetate cu “multi-cereale” nu contin neaparat versiunea integrala a tuturor cerealelor care sunt folosite 
Multicerealele sunt bune pentru tine, cu excepţia cazului in care toate acestea sunt doar versiuni multiple ale cerealelor rafinate nesanatoase. Pentru a achizitiona produsul bun: Unele companii folosesc cereale integrale in painea cu multi-cereale, in cereale sau alte produse coapte. Trebuie sa cititi lista cu ingrediente si sa aveti grija ca dupa orice cereala listata sa existe cuvantul “integral”. 

6. Sisteme de etichetare pe fata ambalajului 
Unele companii isi semnalizeaza produsele“mai bune pentru tine” si “mai nutritive” cu logouri speciale pe partea din fata a ambalajelor. Acestea adesea subliniaza aspectele bune si le ignora pe cele daunatoare (grasimi, sodiu si zahar adaugat). Pentru a achizitiona produsul bun: Ia in considerare patru lucruri, care pot aparea sau nu pe eticheta din fata: calorii, grasimi saturate si trans-grasimi, zahar adaugat si sodiu. 

7. Fara BPA 
Marcajul “fara BPA” spera sa atraga cumparatorii si sa-i convinga ca ambalajul produselor nu contine o substanta chimica toxica. Pentru a achizitiona produsul bun: Cumparati produsele ambalate in sticla sau carton aseptic si folositi recipiente de sticla, inox, ceramica atunci cand gatiti sau ambalati mancarea. 

8. Produsele marcate cu “fara pesticide” sau “fara reziduuri de pesticide” nu sunt la fel de bune ca si cele organice 
De multe ori aceste produse certificate contin acelasi nivel de pesticide ca si toate celelalte produse non-organice de pe piata. Pentru a achizitiona produsul bun: Singura modalitate de a ne proteja familia si pe noi insine de efectele nocive ale pesticidelor sintetice este sa cumparam produse organice certificate.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Cum alegem un aparat de vidat

Aparatele de vidat alimente sunt un real ajutor in orice bucatarie deoarece sigilarea cu vacuum a alimentelor reduce cantitatea de oxigen din pachet si previne

10 pentru L.S.G.G

În perioada 11-17 Mai, Liga Studenţilor de la Geografie şi Geologie organizează diferite evenimente ce au ca scop aniversarea celor ZECE ani de la înființarea

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.