Din ce in ce mai multe femei se programeaza putin cam devreme pentru nastere, din cauza unor motive non-medicale. Expertii au descoperit ca acest lucru poate cauza probleme, atat pentru mama, cat si pentru copil.
Daca este posibil, cel mai bine este sa ramai insarcinata pentru cel putin 39 de saptamani. Daca sarcina este sanatoasa, asteapta pentru ca travaliul sa inceapa de unul singur.
Stim ca nu mai ai rabdare sa iti cunosti fiul sau fiica, fata in fata. Dar, stand insarcinata pentru cel putin 39 de saptamani, ii vei oferi acestuia timpul de care are nevoie pentru a se dezvolta. Multe lucruri importante se intampla copilului tau, in ultimele saptamani de sarcina. De exemplu, creierul si plamanii acestuia inca se dezvolta.
S-ar putea sa nu ai vreun cuvant de spus asupra momentului in care copilul se va naste. Daca exista probleme cu sarcina sau sanatatea copilului, s-ar putea sa fie nevoie sa nasti mai devreme decat stabilit. Dar daca poti alege si doresti sa planuiesti momentul nasterii, asteapta cel putin pana in cea de-a 39-a saptamana.
De ce au bebelusii nevoie de cel putin 39 de saptamani?
Bebelusii care sunt nascuti prea devreme pot avea mai multe probleme de sanatate la nastere si mai tarziu in viata, fata de cei nascuti mai tarziu. Fiind insarcinata timp de 39 de saptamani, ii vei oferi corpului copilului timpul necesar pentru a se dezvolta.
In urmatoarele randuri ai cateva motive pentru care copilul nu ar trebui sa se nasca mai devreme de saptamana 39:
- organele importante, precum creierul, plamanii sau ficatul, primesc timpul necesar pentru a se dezvolta;
- este mai putin predispus sa dezvolte probleme auditive si de vedere dupa nastere;
- are timp sa mai creasca in greutate in pantec; bebelusiilor nascuti cu o greutate mai mare, normala, le este mai usor sa aiba o temperatura corporala mai ridicata, fata de cei nascuti cu o greutate corporala scazuta;
- poate sa suga, sa inghita si sa stea treaz indeajuns de mult timp pentru a se hrani dupa ce a fost nascut; bebelusii nascuti devreme nu pot, uneori, sa faca acest lucru.
Programarea unei nasteri timpurii poate cauza probleme pentru tine sau pentru copil?
Da. Expertii au descoperit ca programarea unei nasteri timpurii, pentru motive non-medicale, poate cauza probleme atat pentru mama, cat si pentru copil. Mai jos sunt exemple cu ce se poate intampla, atunci cand o nastere este programata prea devreme, pentru motive non-medicale.
Data pronosticata de doctor poate sa nu fie corecta. Uneori, este greu de stiut, in mod exact, momentul cand ai ramas insarcinata. Chiar si cu un test cu ultrasunete, data pronosticata a nasterii data de doctor poate avea o eroare de chiar 2 saptamani. Daca te programezi sa intri fortat in travaliu sau pentru o nastere prin cezariana, cu o eroare de 1 – 2 saptamani fata de data pronosticata, atunci copilul poate fi nascut prea devreme.
Inducerea in travaliu poate cauza probleme pentru tine si copil. Aceste probleme pot fi:
- contractii (muschii uterului se strang si, apoi, se relaxeaza) mai puternice si mai frecvente; acest lucru se intampla la multe femei;
- posibilitatea aparitiei unei <>infectii;
- ruptura uterina, care are loc atunci cand uterul se rupe in timpul travaliului, dar acest lucru apare foarte rar.
Inducerea in travaliu poate sa nu functioneze. Daca esti indusa in travaliu, medicamentele pe care ti le-a dat doctorul sau asistenta (numite, de asemeni, CNM) pot afecta procesul de inducere din travaliu. Daca se intampla acest lucru, s-ar putea sa ai nevoie de o cezariana.
O cezariana poate cauza probleme pentru copilul tau. Bebelusii nascuti prin cezariana pot avea mai multe dificultati in a respira sau alte probleme medicale, fata de copiii nascuti vaginal. (Majoritatea bebelusilor sunt nascuti vaginal. Uterul mamei se contracta pentru a o ajuta pe aceasta sa impinga copilul prin vagin, numit, de asemeni, canal de nastere).
Cezariana poate cauza probleme asupra sarcinilor viitoare. Odata ce ai o cezariana, esti mai predispusa sa repeti procesul, in viitor, la o alta sarcina. Cu cate ai mai multe astfel de operatii, cu atat mai multe probleme poti avea tu si copilul tau, inclusiv unele la nivelul placentei.
O cezariana reprezinta o interventie chirurgicala majora pentru mama. Dureaza mai mult pentru o mama sa isi revina de la o cezariana, in comparatie cu una vaginala. Este posibil sa iti petreci 2 – 4 zile in spital dupa o cezariana. Apoi, ai nevoie de aproximativ 4 – 6 saptamani pentru a te recupera complet, acasa.
De asemeni, poti suferi de anumite complicatii de la operatie, cum ar fi infectii sau hemoragii. Deci, este important sa fii in contact permanent cu medicul tau, odata ce te-ai dus acasa.
Multe institutii si campanii de educare recomanda sa astepti pana in cea de-a 39-a saptamana de sarcina ca sa fii indusa in travaliu sau sa treci prin procesul de cezariana, daca este necesar. Asteapta pana cand nu exista probleme medicale care impun sa nasti mai devreme decat este necesar.
Poti discuta cu alte viitoare mamici despre acest subiect pe forumul 7 pitici.
Sursa foto : boro.gr