Tot ce trebuie sa stii despre saltele

Avand in vedere ca o persoana adulta doarme in medie 6 ore pe noapte, confortul unei saltele este foarte important pentru calitatea somnului. Acest articol isi propune sa fie un ghid care sa te ajute sa iei cea ma buna decizie atunci cand esti in cautarea unei saltele.

Deoarece principalul motiv pentru care ne asezam pe saltea este sa dormim, haideti sa vedem ce spun studiile despre cum ne influienteaza negativ lipsa somnului de calitate :

Potrivit expertilor de la Universitatea din Winconsin, somnul joacă un rol important în formarea celulelor de mielină, care ajută la „protejarea circuitelor creierului. Lipsa somnului activează genele care induc starea de stres și cauzează moartea celulelor, au arătat rezultatele studiului.

Somnul este, totodată, un proces esențial pentru vindecarea interioară a organismului. Experții de la Institutul Național de Sănătate din SUA precizează că în timpul perioadei de odihnă au loc procese de reparare a inimii, a vaselor de sânge, dar și a celulelor și țesuturilor.

Micșorarea timpului dedicat somnului dăunează grav creierului, au arătat o serie de studii. Experții de la Institutul Allen pentru Știința Creierului și SRI Internațional au analizat schimbările care au loc în creier pe fondul privării de somn, folosind șoareci de laborator. Rezultatele au arătat că dormitul insuficient are consecințe asupra anumitor regiuni cerebrale, inclusiv neocortexul, amigdala și hipocampusul, care joacă un rol important în procesele cognitive, emoționale și de memorare.

Din acest considerent, ar trebui sa facem tot posibilul pentru ca in camera sa existe un mediu favorizant pentru somn.

Tehnologia moderna a permis evolutia materialelor din care sunt fabricate saltele :

Saltea umpluta cu puf de gâscă şi lâna

Acest saltele sunt considerate cele mai bune, pentru că menţin constantă temperatura corpului, sunt igienice, nonalergene şi acţionează ca un sedativ natural, antrenând un somn profund, odihnitor. Variantele moderne sunt realizate după standarde ortopedice şi anatomice (asigură poziţia corectă în somn şi buna circulaţie a sângelui), având integrate sisteme memory şi de ventilare (ce reţin transpiraţia la suprafaţa saltelei, de unde se evaporă).

Saltea din spuma poliuretanică
Saltea din spuma poliuretanica
Spuma poliuretanică ca material a apărut în anul 1950, ca strat de tapiserie în saltelele pe bază de arcuri oferind diferite grade de fermitate, astfel cumpărătorul avînd posibilitatea de a alege după preferință.

Saltelele din spumă de poliuretan pot fi diferite ca fermitate, datorită în special densității, elasticității dar și a unui suport corect ales, unele saltele poliuretanice sunt foarte ferme, datorită densității înalte ale spumei și a calității superioare.

Cele mai mari avantaje ale saltelelor poliuretanice (saltele superortopedice) sunt: durabilitatea, confortul și suportul ortopedic oferit spatelui. Saltelele poliuretanice sunt de asemenea saltele fără zgomot, fără praf și protejate de acarieni.

Fiecare saltea de pe piață include spumă poliuretanică, deoarece este un material versatil, previzibil și foarte confortabil pentru somn și sunt foarte rezistente în timp, ușor de manipulat la schimbarea lenjeriei.

Saltaua cu apa
pat cu apa
O variantă mai costisitoare este salteaua cu apă, care dă senzaţia de plutire, ajutându- te să adormi uşor. Patul de apa este astfel conceput incat presiunea asupra lui sa fie una scazuta, dand senzatia de plutire, pentru o relaxare mai rapida a corpului.

Salteaua cu apa este si foarte igienica, deoarece microorganismele (acarienii) si transpiratia. nu pot sa patrunda in interiorul saltelei. Din acest motiv este foarte recomandata persoanelor alergice.

Saltea gonflabila
saltea gonflabila
Principalul avantaj al unei altele gonfalbile este ca poate fi stransa cu usurinta in momentul in care nu o mai folositi si ocupa putin spatiu. Este mai ieftina decat alte saltele si relative usor de folosit. Se umfla
usor cu ajutorul unei pompe si poate fi solutia ideala cand plecati in vacanta cu cortul sau aveti prea multi musafiri.

Ca dezavantaje putem nota faptul ca se pot intepa sau sparge usor si au un coeficient de izolare termica extrem de scazut.

Indiferent de varianta de saltea pe care o alegi, este important sa nu faci rabat de calitate. In secolul vitezei si a computerelor, in care 8 ore pe zi stam la birou, calitatea somnului este foarte importanta pentru sanatatea ta.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

ERA Ladies Trophy

XS Motorsport, ERA Shopping Park şi Iasirally.ro invită doamnele şi domnişoarele în ziua de 8 martie 2015, să îşi testeze calităţile de conducător auto la

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.