Manifestări de Ziua Unirii

Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor, primarul interimar Mihai Chirica a făcut publice evenimentele care vor avea loc la Iaşi.

Primele manifestări sunt programate să înceapă vineri, 22 ianuarie. Astfel, pe esplanada Oancea va avea loc un spectacol de muzică folclorică susţinut de către cântăreţii ieşeni Cristinel Iordăchioaia, Olimpia Iacob Nistor, Beatrice Duca şi Gabriela Puiu, toţi din cadrul Asociaţiei „Doina Iaşului”.

Spectacolul va avea loc începând cu ora 17.00 şi se va încheia în jurul orei 19.00. În acelaşi interval orar, pe esplanada Nicolina va avea loc un spectacol de muzică folclorică unde vor cânta Ştefan Pintilie, Claudia Martinică, Ştefan Diaconiţa şi Nina Cuciuc, de asemenea din Asociaţia „Doina Iaşului”.

Totodată, sâmbătă, 23 ianuarie, începând cu ora 17.00, în Piaţa Voievozilor, va avea loc un concert de muzică populară susţinut de către Fanfara de la Chetriş şi Fanfara 10 prăjini, alături de Vasilica Dima.

De asemenea, de vineri până duminică inclusiv, în Sala Mare a Primăriei, ieşenii vor putea vizita expoziţia „Iaşul care uneşte!”, care va cuprinde documente şi mărturii despre Unirea Principatelor Române şi personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi care este realizată alături de Complexul Muzeal Naţional „Moldova”. Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean va organiza mai multe evenimente dedicate sărbătorii naţionale pe toată raza judeţului.

Evenimentul principal va fi duminică, 24 ianuarie. Între 10.00 şi 11.30, în Piaţa Unirii va avea loc un concert de muzică folclorică, cu interpreţi de prestigiu. Este vorba despre Grigore Leşe, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa, Cristian Pop şi Ştefan Pintilie. De la 11.30 va începe evenimentul propriu-zis. Domnul Preşedinte Klaus Iohannis a confirmat că va veni la eveniment şi, deşi nu avem o confirmare oficială, cred că va veni şi Premierul Dacian Cioloş. După intonarea imnului, ceremonialul religios, discursuri şi horă, oficialităţile se vor deplasa către Mănăstirea Trei Ierarhi pentru a depune o jerbă de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Seara, de la ora 18.00, va avea loc retragerea cu torţe, eveniment care a devenit deja tradiţie. Militarii se vor deplasa din Piaţa Unirii până în faţa Palatului Culturii. Sperăm să fie un eveniment frumos. Am încercat să separ evenimentele de masă populară, cu cârnaţi, fasole sau ciolan. Dacă pe 14 octombrie împărţim sarmale, pentru 24 ianuarie am propus să se împartă plăcinte tradiţionale. Cred că vom avea aproximativ 5.000 de porţii, adică numărul maxim estimat al persoanelor care vor veni în Piaţa Unirii”, a declarat Mihai Chirica.

Manifestările incluse în Săptămâna Unirii se vor desfăşura sub sloganul „România s-a născut la Iaşi”.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.