Apostila – tot ce trebuie sa stii si cand este necesara

Sunt foarte multe de spus despre domeniul traducerilor, despre cand sunt necesare anumite servicii si tot ce implica acestea. Desi sunt cautate, despre unele servicii se cunoaste mult prea putin – in aceasta lista se include si apostila.

Cei care au nevoie de lamuriri cu privire la ce este si cand este necesara o apostila vor gasi in randurile urmatoare cateva explicatii oferite de specialistii Inova Translations. Acest birou de traduceri este recunoscut pentru profesionalism, promptitudine in oferirea solutiilor si complexitatea serviciilor pe care le pune la dispozitia celor interesati.

Apostila – ce este?

Pentru a lamuri din start lucrurile, reprezentantii Inova Translations mentioneaza faptul ca apostila reprezinta in fapt o certificare eliberata de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga pentru diverse acte oficiale emise in statul respectiv, care urmeaza sa fie utilizate si prezentate pe teritoriul unei alte tari, de asemenea semnatare a aceleiasi Conventii.

Practic, apostilarea are ca rezultat o autentificare a unui act original, un fel de legalizare dar cu o sfera de cuprindere mai larga – poate fi folosita fara restrictii, dincolo de barierele teritoriale ale unui stat.

Pentru ce acte poate fi necesara apostila?

Lista documentelor care necesita apostilare este destul de variata. Printre principalele acte care pot avea nevoie la un moment dat de apostilare se numara urmatoarele (conform cu mentiunile celor de la Inova Translations):

• Acte care reflecta starea civila – de exemplu certificate de nastere, de stare civila sau de deces;
• Acte doveditoare ale schimbarii de nume, pe cale administrativa;
• Acte ce vizeaza domiciliul si/sau cetatenia unei persoane;
• Certificate de cazier – fie ca e vorba de cazier fiscal, judiciar sau de un alt tip;
• Acte de studii – diplome, atestate si certificate obtinute pe parcursul studiilor;
• Acte care atesta o anumita calificare;
• Documente medicale – fise, adeverinte, etc.;
• Certificate de botez, de cununie, etc.
• Documente prin care se atesta exactitatea sau realitatea unui fapt, eliberate de autoritatile competente in conformitate cu legislatia in vigoare.

Destul de ampla, aceasta lista presupune insa si cateva excluderi. Apostila nu este necesara neaparat pentru orice tip de document, existand si o serie de acte pentru care nu se elibereaza. Printre acestea se numara actele de identitate si pasapoartele, hotararile judecatoresti, copii ale actelor administrative sau documentele aflate sub semnatura privata.

Odata ce este necesara pentru un anumit scop, trebuie cunoscut de asemenea si faptul ca nu oricine poate sa solicite apostila. De fiecare data trebuie sa fie vorba despre titularul documentului in cauza, sotul/sotia acestuia ori o ruda de al doilea grad. Bineinteles, va fi nevoie sa fie facuta dovada relatiei de rudenie, in cazul in care acest lucru nu rezulta direct din actele de identitate.

Apostila poate fi solicitata de asemenea de catre o terta persoana, care nu are vreo legatura de rudenie cu titularul documentului in cauza. In acest caz va fi nevoie insa de o procura notariala, o imputernicire avocationala sau un contract care sa ii confere persoanei in cauza dreptul de a solicita apostila.

De asemenea, exista si varianta de a obtine apostila “la distanta”. Exista in acest caz doua conditii: documentatia care sa ateste dreptul de solicitare trebuie sa fie completa, iar actele transmise – de regula prin intermediul serviciilor de curierat rapid – trebuie sa fie livrate cu confirmare de primire.

Cazurile pentru care este necesara apostilarea unui document sunt diverse. Spetele si situatiile in care poate fi obtinuta, de catre cine si in ce conditii sunt la fel de variate. Cei interesati pot sa afle mai multe detalii apeland la aceiasi specialisti care au detaliat informatiile anterioare. Este vorba despre expertii Inova Translations – centru de traduceri care isi prezinta ofertele de servicii in cadrul site-ului www.servicii-traduceri.ro.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.