Cele sase etape ale unui job

Un loc de munca rar te mai tine o viata. Nu neaparat pentru ca nu esti potrivit sau nu te intelegi cu vreun coleg, ci pentru ca asteptarile ti se schimba de-a lungul timpului.

 

Cele mai multe joburi nu te pot multumi pentru o perioada mai lunga de timp, treci prin anumite etape. Nu toti le parcurg pe toate, insa daca le cunosti iti poti identifica pozitia. In functie de aceasta te perfectionezi sau iesi glorios din scena.

Etapa I – Idealizarea

Odata ce te-ai angajat, este foarte posibil sa vezi exagerat de bine jobul. Esti motivat si incantat de tot ce poti face la noul loc de munca si tot ce poti invata de la ceilalti. Esti doritor de mai mult si de mai bun.

Etapa II – Luna de miere

E perioada in care incepi sa te obisnuiesti, mai faci erori, mai iti depasesti limitele. Chiar daca greselile sunt permise, prea multe adunate ar putea duce la concediere. Inveti multe lucruri despre job si incepi sa ai dubii… Chiar poti face asta?

Ia-ti ceva timp sa te obisnuiesti, creaza-ti relatii frumoase si aduna informatii de la cei din jur. Abia acum incepi sa intelegi toate subtilitatile.

Etapa III – Negocierea

Incepi sa te gandesti daca a fost cea mai buna decizie si vezi diferenta dintre imaginea din mintea ta si realitate. Poate o sa fie ceva altfel, dar totusi ai multe de invatat. Poate vei incepe sa te plictisesti de unele lucruri, iar colegii si seful nu sunt oamenii care vor doar sa te invete pe tine. E o perioada de tranzitie in care sa te opresti si sa te gandesti daca iti indeplineste asteptarile, daca te vezi in continuare aici sau daca poti mai mult.

Etapa IV – Performanta

In aceasta etapa toate eforturile tale te conduc spre lucruri marete. Esti increzator, stii cum sa faci ceea ce trebuie si esti perfect integrat in echipa. Ti-ai creat o pozitie apreciata de ceilalti si probabil ai si recompense serioase in urma muncii tale.

Etapa V – Plafonarea

Deja incepi sa te plictisesti, ti se pare ca totul este rutina. Nu prea mai ai ce invata, nu-ti mai este pusa la incercare creativitatea. Continui sa te descurci bine, dar nu mai este la fel de satisfacator.

Ceea ce poti face este sa te inscrii in organizatii, sa ii inveti pe altii, sa faci noi proiecte. Incearca sa reinventezi si sa iti reanalizezi scopurile, sa cresti cat de mult poti.

Etapa VI – Deprecierea

Deja incepi sa vezi doar ce este negativ la job. Parca nu iti place, relatiile cu ceilalti nu sunt prea bune, seful nu este prea intelegator. Nu mai ai aceeasi motivatie, te intrebi: „Asta este tot?” si te gandesti sa demisionezi si sa faci o scena cu ocazia aceasta.

Pentru a nu fi nevoie sa ajungi aici, in celelalte etape trebuie sa te opresti si sa te gandesti daca ceea ce se intampla este pe planul tau si te multumeste cu adevarat.

Sursa foto: leviathyn.com

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.