Opt intrebari ilegale in interviurile de angajare

Cand vrei sa te angajezi undeva, inainte esti pus in fata intervievatorului. De cele mai multe ori, acesta incearca sa afle cat mai multe informatii, utile in decizia ulterioara. Sunt si cateva intrebari ilegale, pe care cel din spatele biroului nu are voie sa ti le adreseze.


Este la latitudinea ta daca accepti sa raspunzi la unele intrebari mai personale, care de fapt nu ar trebui sa fie puse. Decat sa minti sau sa spui ceva pe langa subiect, mai bine refuzi politicos sa raspunzi. Orice este legat de rasa, nationalitate, religie, statut marital si orientare sexuala este in afara limitelor, deci poti refuza.

Statul si legile acestuia trece in ilegalitate discriminarea pe baza varstei, genului, dizabilitati sau nationalitate, conform businessinsider. Daca raspunsul are legatura in mod direct cu slujba pentru care aplici, doar atunci intrebarea este permisa.

Iata 8 intrebari ilegale intr-un interviu de angajare:

1. Ai fost arestat vreodata?
Nu te poate intreba acest lucru, dar are dreptul sa stie daca ai fost vreodata acuzat de ceva.

2. Esti casatorit?
Este ilegal deoarece dezvaluie statutul tau, dar si orientarea sexuala.

3. Ce sarbatori religioase respecti?
Poate intreaba pentru a vedea daca ai timp in anumite perioade, insa este ilegal deoarece ofera detalii legate religia ta.

4. Ai copii?
Este ilegala deoarece ai putea fi discriminat pe baza ei. Daca ai copii sau planuiesti, este posibil sa fii mai putin dispus sa muncesti peste program sau sa pleci in calatorii de afaceri.

5. Din ce tara esti?
Angajatorii nu au dreptul sa te intrebe din ce tara provii, pentru ca te-ar putea discrimina pe aceasta baza. Intrebarea legala ar fi: Ai autorizatie de munca in aceasta tara?

6. Ai datorii
Este ilegal ca angajatorii sa incerce sa afle informatii despre situatia ta financiara sau despre ce proprietati detii.

7. Ai utilizat droguri in trecut?
Nu poti fi intrebat despre dependente, dar poti fi intrebat daca in prezent consumi droguri ilegale.

8. De cat timp muncesti?
Aceasta intrebare ii permite intervievatorului sa iti ghiceasca varsta, care ar putea deveni motiv de discriminare. De asemenea, ca sa isi dea seama cati ani ai, te pot intreba cand ai terminat liceul sau facultatea si chiar cand este ziua ta. Este legal, insa, sa vrea sa afle de cat timp lucrezi intr-un anumit domeniu.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 6 =

On Key

Citeste si

Cel mai bun televizor smart

Televizorul de tip smart reprezinta una dintre schimbarile cele mai mari din ultimii ani din categoria produselor pentru divertisment. Acest tip de televizor reprezinta mai

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.