Sapte lucruri de evitat in timpul unui interviu

Daca este foarte important sa ai un CV impecabil, ei bine, momentul decisiv pentru a obtine jobul dorit este interviul. Prin urmare, este esential, pe langa o tinuta adecvata si punctualitate, sa iti masori cu atentie toate cuvintele.

Iata cateva dintre lucrurile pe care nu ar trebui sa le spui in timpul unui interviu de angajare.

1.    Lucruri irelevante.
La inceputul interviului, cel mai probabil vei fi rugat sa spui cateva cuvinte despre tine insuti. Cea mai mare greseala pe care o poti comite in acest moment este sa incepi sa ii povestesti intervievatorului unde te-ai nascut, ce experiente ai avut tu in scoala, despre relatia ta proasta cu parintii, etc.

In acest caz, poti sa iti iei de pe acum „adio” de la interviul de angajare respectiv! Ce poti face pentru a nu da gres? Chiar daca nu poti stii cu exactitate ce vrea sa auda intervievatorul, cel mai probabil este interesat sa afle cate ceva despre experienta ta profesionala. Pentru si mai multa siguranta, nu ezita sa intrebi de unde si-ar dori sa incepi. Vrea sa obtina informatii despre intreaga ta experienta profesionala sau doar despre cea mai recenta ?

2.    Cuvinte urate despre fostul job.
Indiferent cum stau lucrurile la jobul pe care l-ai parasit recent sau pe care te pregatesti sa il parasesti, nu este deloc o idee buna sa spui cuvinte urate despre acesta, cu atat mai putin despre seful tau. In cazul in care nu poti evita discutarea acestei probleme, asigura-te ca nu te plangi, ci ca oferi o atitudine profesionista, demonstrand ca ai incercat sa gasesti solutii.

3.    Cuvinte mari.
In momentul in care esti intrebat care sunt cele mai mari calitati ale tale, dar si cele mai mari defecte, nu folosi in niciun caz cuvinte mari! Evita sa afirmi cum ca tu ai fi angajatul perfect, fara niciun defect, pentru ca nu vei lasa o impresie prea placuta. In schimb, marturiseste-ti punctele slabe, mentionand si felul in care te straduiesti sa le vii de hac. Cat despre punctele tale forte, nu expune o lista interminabila de calitati care mai de care mai exceptionale. Ideal ar fi sa mentionezi acea calitate care te face diferit de toti ceilalti candidati la jobul respectiv.

4.    Sunt perfectionist.
Atunci cand spui ca esti perfectionist, este ca si cum ai spune ca muncesti prea mult, ca lucrezi in timpul liber sau ca esti prea buna la ceea ce faci. Chiar daca este adevarat ca esti perfectionist, evita sa spui acesti lucru. O astfel de declaratie te va face sa pari nesincer si fals. Incearca ceva nou. Toti angajatorii au auzit deja de la oameni ca sunt perfectionisti, iar in momentul in care acestia au inceput sa lucreze s-a dovedit ca erau de fapt delasatori sau nepasatori.

5.     Nu forta procesul de cunoastere intre tine si angajator.
Chiar daca obiectele din biroul angajatorului tradeaza anumite preferinte si gusturi ale acestuia, nu incerca sa faci o conexiune si sa insisti pe lucrurile ce le aveti in comun.

in caz ca te lansezi in astfel de comentarii, fii pregatit sa si raspunzi la nivelul curiozitatii. Daca observi un trofeu câstigat la tenis si intrebi de provenienta acestuia, fii pregatit sa continui o conversatie despre acest joc. Altfel vei parea o persoana falsa care vrea doar sa câstige puncte usor in ochii angajatorului.

6.    Pune intrebari la randul tau
„Daca nu ai intrebari este ca si cum ti-ai luat deja gândul de la slujba”, spune Michael Neece, co-fondator al site-ului JobTacToe.com. Faptul ca nu vrei sa afli nimic in plus arata angajatorului ca nu te intereseaza detalii despre companie, ci te intereseaza doar salariul. Daca nu ai nimic de intrebat cu adevarat, atunci cauta ceva intrebari general valabile pentru a parea interesat de munca oricarei companii, cum ar fi „Ce planuri de extindere aveti pentru urmatorii 10 ani ?” samd.
Candidatii la job care nu pun intrebari par neinteresati si nepregatiti.

„Angajatorii sunt mult mai interesati de intrebarile pe care le pui decât de raspunsurile pe care le dai. Ei afla din intrebarile tale care sunt interesele tale si pe ce te concentrezi”, adauga Neece.

7.    Nu spune ca ai fost concediat de la fostul job.
Chiar daca asta este realitatea, nu folosi expresia asta pentru ca este o informatie greu de digerat pentru angajator. Odata aflat acest lucru, interviul va lua o alta intorsatura si angajatorul va incepe sa caute la tine defectele si atitudinile gresite care te-au putut conduce in acea situatie la ultimul job, in loc sa se concentreze pe calificarile tale si pe trasaturile pozitive pe care le detii.

Angajatorul poate afla in ce conditii ai parasit ultimul loc de munca, asa ca nu incerca sa spui ca realitatea a fost alta. incearca mai degraba sa explici situatia in care ai ajuns si sa spui cu alte cuvinte ca ai fost concediat.

In speranta ca cele de mai sus v-au fost de ajutor, promit sa revin cu un articol legat de raspunsurile ideale pentru un interviu de succes.
Mult succes !

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

”Fulgi de speranta”, la Palas Mall

Sărbătorile sunt mai frumoase când sunt petrecute în familie, cu parfumul și aromele care îndulcesc copilăria. Crăciunul este o perioadă în care totul se rezumă

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.