Scrisoarea de motivatie – „cartea de vizita” a candidatilor

Scrisoarea de intentie/motivatie este acel document prin care aspirantii la un post isi manifesta interesul fata el, iar de obicei este alcatuita din 3-4 paragrafe. Poate fi asemanata cu o carte de vizita mai lunga.

La fel ca prin cartea de vizita, cineva se prezinta (nume, prenume, functie), se arata interesul fata de ceva (cartea de vizita este data atunci cand cineva este interesat sa intre in contact cu o alta persoana), iar rezultatul poate fi stabilirea contactului sau nu.

Ca orice carte de vizita, si o scrisoare de intentie trebuie sa respecte sa respecte anumite reguli pentru a deveni atragatoare. Credem ca inainte de a o trimite, fiecare candidat trebuie sa isi treaca scrisoarea prin cateva filtre, pentru ca scrisoarea sa duca la stabilirea interviului dorit.

Primul element de luat in considerare, grafica. Pana ca Internetul sa ne influenteze atat de mult, se punea accentul si pe calitatea hartiei pe care erau scrise cuvintele, dar, cum astazi majoritatea sunt trimise prin e-mail sau site-uri de specialitate, singurul element de luat in considerare, este patternul folosit. Ca la orice carte de vizita, avem regulile simplicitatii si asezarii in pagina. Chiar daca nu se pune problema unei grafici in Photoshop, orice candidat trebuie sa aiba grija la asezarea in pagina, la font, la marimea lui si la numarul de paragrafe. Cand cititorul deschide mailul, trebuie sa aiba senzatia de curatenie si de spatiu, si oricat de multe ar fi de spus, o pagina este de ajuns. Un lucru de luat in considerare cand se face textul, si cel de la capatul celalalt al mailului este un om, care probabil ca in ziua respectiva a citit scrisorile multora si ar aprecia ceva simplu si curat.

Trecand la continut, si aici trebuie indeplinite conditiile aplicabile cartii de vizita: individualizare si reprezentativitate.

Cum si o carte de vizita este individualizata in functie de pozitia ocupata, si o scrisoare contine elemente specifice postului urmat. Majoritatea celor ce isi cauta un loc de munca prefera sa alcatuiasca un singur model, aplicabil pentru tot, ceea ce nu duce la rezultatele scontate. Ca truc pentru mai multe idei, inainte de a incepe o pauza pentru un mic brainstorming este utila. Cu descrierea postului in fata si cu o foaie si un pix, incearca sa notezi cateva cuvinte cheie si bazeaza-ti textul pe acelea.

Reprezentativitatea merge mana in mana cu individualizarea. Din lipsa de spatiu, prezentarea din cartea de vizita a fost redusa la cateva cuvinte esentiale. La fel se intampla si cu scrisoarea, spatiul este limitat, asa ca trebuie scoase in evidenta 2 – 3 idei de baza.

Si nu in ultimul rand, o carte de vizita imbie la convorbiri. Simplul fapt ca sunt trecute niste contacte, persoana ce o primeste stie ca are nevoie de celalalt si o va contacta dupa aceea. Scopul unei scrisori este acelasi, ca dupa text, cititorul sa doreasca sa comunice. Un alt truc, tonul optimist in mod sigur il face pe recrutor sa vrea sa il intalneasca pe candidat.

In general, cele doua sunt elemente ale introducerii noastre catre societate. Daca unei carti de vizita i se acorda zile intregi pentru a fi alcatuita, si unei scrisori trebuie sa i se acorde un timp mai lung pentru a fi conceputa. Doar prin ea se stabileste o legatura cu ceilalti.

Articol recomandat de www.jobmanji.ro

Sursa foto : winterlaw.com

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.