Acte necesare pentru constructia unei case

Desi pe piata exista oferte pentru apartamente construite in perioada comunista despre care lumea pare sa aiba o parere foarte buna despre felul in care au fost construite sau de noile complexe rezidentiale care au inflorit ca ciupercile dupa ploaie in perioada de boom economic din anii trecuti, nimic nu se compara cu satisfactia de ati construi singur casa. Daca esti in aceasta situatie trebuie sa stii ca sunt anumiti pasi obligatorii pe care trebuie sa-i urmezi.

In primul rand ai nevoie de un proiect. Ordinul Arhitectilor din Romania stabileste care sunt tarifele maxime si minime pentru aceste proiecte de case. Onoraiul unui arhitect este reglementat prin metodologia de calcul al onorariilor in proiectare si variaza intre 2,7% si 9,7% din valoarea totala a cladirii. Alt criteriu important in stabilirea valorii onorariului este destinatia si suprafata cladirii. In medie un proiect bun costa in jur de 1000 euro dar poate ajunge si la cateva mii. Pe site-uri specializate puteti gasi proiecte case pentru toate buzunarele.

Pe langa rolul de proiectant, arhitectul poate superviza derularea proiectului si rezolvarea eventualelor probleme ce ce pot ivi la inceperea lucrarilor. Indiferent de doleantele proprietarului, arhitectul trebuie sa tina cont in realizarea proiectului si de factori de mediu precum : cerintele urbanistice ale zonei, de acordurile marilor regii (apa, gaze, electricitate), de teren sau precipitatiile zonei etc

Alte acte necesare

Dupa ce ai proiectul facut, trebuie sa-ti iei autorizatia de construire. Aceasta se obtine prin depunerea la primariei din care faceti parte, a urmatoarelor acte : Certificatul de urbanism, Proiectul tehnic al constructiei, Avize si acorduri de amplasament.

Certificatul de urbanism se obtine prin depunerea la biroul de urbanism din cadrul primariei a :

  • actul de proprietate
  • cerere tip
  • planuri topografice/cadastrale vizate de Oficiul de Cadastru – 1:500 si 1:2000. Planurile pot fi obtinute din documentatia cadastrala a terenului (daca dispuneti de ea) sau de la Oficiul de Cadastru teritorial (2 exemplare)
  • chitanta care atesta plata taxei de eliberare a CU (copie)
  • plan de situatie facut de proiectant, care poate fi cerut sau nu (planul de situatie al unei localitati, grup de cladiri, cladire se refera la geometria si pozitionarea in plan a constructiilor existente, strazi, trotuare, alei, cai de acces, eventual utilitatile)

Conform legii certificatul de urbanism se elibereaza in maxim 30 zile. Daca va hotarati sa faceti acest pas nu va putem dori decat succes in realizarea casei visurilor!

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Despre criza din industria mobilei

In prezent, in tara isi desfasoara activitatea peste 4500 firme producatoare de mobila si mic mobilier majoritatea lor fiind firme mici si mijlocii, infiintate dupa

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.