Persoanele ce nu au atins inca varsta de 35 de ani sunt mult mai predispuse de a suferi episoade, sau chiar perioade, de anxietate. Anxietatea la femei este mai des intalnita datorita prezentei fluctuatiilor hormonale, a sensibilitatii si a rezistentei mai scazute la factorii de stres. Desi in prima faza aceasta afectiune nu este una tocmai grava, neglijarea ei poate duce la o evolutie inspre alte boli psihologice cu impact devastator asupra persoanei si a vietii sale sociale.
Dezechilibre hormonale ce pot declansa anxietatea la femei
Pe toata durata existentei unei femei, ea trece prin numeroase situatii si perioade. Toate acestea influenteaza secretia diferitilor hormoni, provocand adesea aparitia unor dezechilibre cu efecte secundare fizice si emotionale mai mult sau mai putin grave.
Procesul prin care glanda endocrina produce hormoni este adesea destabilizat fie din cauze naturale, fie datorita unor obiceiuri nesanatoase sau utilizarii de medicamente. Uneori aceste dereglari pot declansa anxietatea la femei.
Cauze naturale:
- ciclul menstrual
- sarcina
- alaptarea
- menopauza
- disfunctii ale glandei tiroide
Cauze neobisnuite:
- pilulele contraceptive
- pastilele pentru slabit
- obezitatea
- alimentatia nesanatoasa
- stress-ul cronic
Modalitati de a preveni anxietatea la femei
Principalul mod de a reduce anxietatea la femei si de a preveni degenerarea sa intr-o foma grava sau dezvoltarea unei boli psihologice, consta in reducerea nivelului de stres. Locul de munca, oamenii cu care interactionam zilnic, presiunile sociale si alte cateva sute de elemente pe care probabil nu le realizam, contribuie zilnic la acumularea unei cantitati mari de stres cu efecte nocive asupra sanatatii.
Nivelul de stres poate fi redus iar anxietatea la femei poate fi combatuta prin cateva “trucuri” simple:
- Asigurati-va ca dormiti suficient. Lipsa somnului sau un program de odihna neregulat poate determina anxietatea la femei sau o crestere a gravitatii acesteia. Stabilirea unor ore fixe de odihna si evitarea bauturilor pe baza de cafeina inainte de culcare va pot ajuta.
- Pastrarea unei diete echilibrate. Alimentatia zilnica a unei persoane influenteaza starea de bine a acesteia atat din punct de vedere fizic cat si psihologic. Daca anxietatea de care suferiti va lasa lipsita de vlaga, puteti contracara fenomenul prin consumul unor alimente cu aport caloric ridicat. Totusi in cazul in care aveti o problema de control a greutati, dieta va trebui planificata atent pentru a nu agrava si mai mult starea de anxietate.
- Eliminarea influentelor negative. Daca prezenta unei persoane ce incearca sa va controleze sau sa exercite presiuni asupra dumneavoastra va face rau, indepartati-o! Chiar daca este o persoana apropiata sau un membru de familie, ii puteti explica acesteia ca aveti nevoie de un spatiu personal si de intimitate.
- Comunicati frecvent despre problemele dumneavoastra. Un prieten apropiat, un membru al familiei ori medicul specialist, pot fi aliati de nadejde intr-o astfel de situatie. Comunicarea deschisa a gandurilor si a problemelor ce va macina va poate ajuta sa va descarcati din punct de vedere emotional. Sfaturile si recomandarile unei astfel de persoane bine intentionate pot combate eficient anxietatea la femei.
Pastrarea unei vieti echilibrate nu este un lucru usor de realizat. Mai ales daca sunteti femeie. Predispozitia naturala, variatiile hormonale si evenimentele cu care va confruntati zilnic pot determina foarte usor aparitia unei stari de anxietate. Suportul celor apropiati si invatarea unor metode de control a starilor de anxietate va pot ajuta in depasirea acestor obstacole. Daca intampinati frecvent simptome ale bolii si stari de disconfort psihologic nu ezitati sa cereti parerea unui terapeut.
Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.