Cele mai periculoase poduri din lume

Ne-am obisnuit cu opulenta si ingineriile sofisticate dupa care au fost construite unele dintre cele mai impresionante poduri ale lumii moderne. Pentru a traversa canioane si vai adanci, oamenii au folosit, insa, de-a lungul timpului, unele dintre cele mai variate cai de acces, de la stanci asezate de natura la punti de franghie, care se balanseaza in bataia vantului. Iata mai jos cateva dintre cele mai periculoase poduri din diferite parti ale lumii!

1. Podul Nemuririi (China)

Muntele Tai din provincia chineza Shandon are semnificatie culturala si religioasa de mii de ani.
Este unul dintre muntii sacri ai Chinei, asociat cu nasterea, moartea si renasterea.
Podul Nemuririi este compus din trei stanci mari si cateva mai mici.
Nimeni nu stie cand s-a format podul de stanci, dar pare a fi acolo din epoca de piatra.

2. Podul Vechi din Konitsa (Grecia)
Podul travereseaza de secole raul Aoos.
In partea de sus a podului se observa un clopot, iar localnicii spun ca atunci cand vantul bate atat de tare incat face clopotul sa sune, este periculos sa treci peste pod.



3. Podul peste Canionul Regal (Colorado, SUA)
Constructia este una dintre atractiile turistice de langa Canon City, in Colorado, care traverseaza raul Arkansas.
Din 1929 si pana in 2003 a detinut recordul mondial pentru cel mai inalt pod, fiind depasit de podul peste raul Beipanjiang, din China.

Podul are o lungime de 384 de metri si o latime de 5,5 metri si este pavat cu 1.292 de placi din lemn. Este suspendat intre doua turnuri cu o inaltime de 46 de metri.
4. Podul de Franghie din Inca (Peru)
Podurile de franghie erau metode facile folosite de incasi pentru a traversa canioanele si vaile. Erau usor de folosit, mai ales ca poporul incas nu folosea mijloace de transport cu roti.
Acest gen de poduri facea parte din infrastructura de transport a Imperiului Incas si este o dovada a ingeniozitatii acestui popor in materie de inginerie.

5. Podul de la Palau Langkawi (Malaezia)
Podul se intinde peste canionul Palau Langkawi, cea mai mare insula din arhipelagul Langkwaki din Malaezia. Este suspendat la 687 de metri peste nivelul marii, oferind privelisti magnifice catre Marea Andaman si catre insula Tarutao din Tailanda.
Podul le da palpitatii chair si impatimitilor de senzatii tari, in conditiile in care se sprijina doar pe o coloana si este sustinut de 8 cabluri care se balanseaza.

6. Puente de Ojuela (Mexico)
Ojuela este o mica asezare miniera parasita din nordul Mexicului, singura structura functionala fiind podul, construit de cel care a proiectat si Podul Brooklyn. In momentul ridicarii, podul era cel mai lung din lume.



Sursa: oddee.com

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.