De ce este important lemnul pentru noi

Pentru o mai buna cunoastere a resurselor pe care si noi le avem dar carora le uitam valoarea am discutat cu cei de la AfaceriLemn.ro bursa specializata a pentru lemn si am aflat cateva lucruri interesante:

– Copacii extrag substantele nutritive in mare parte din atmosfera, si doar 10 procente le obtin din sol.

– 170 000 creioane pot fi obtinute din busteanul unui copac de dimensiuni medii

–  Oamenii de stiinta au dovedit ca un copac produce 120 kg de oxigen pe an si aceasta cantitate este suficienta pentru o familie de trei persoane pe parcursul unui an.

– Emisiile dioxidului de carbon ale motorului unei masini care parcurge cateva mii de kilometri sunt absorbite de copaci pe parcursul unui an de zile. Un copac poate prelucra peste o tona de dioxid de carbon pe parcursul vietii sale scurte. De ce scurte? Conform statisticilor, durata medie de viata a unui copac in mediul urban nu depaseste 8 ani!

– In padure copacii cresc mai activ. Astfel 1 hectar de padure poate oferi cel putin 6 tone de lemn pe an.

– Copacii contribuie in proportie de minimum 20 % la diminuarea efectului de sera. Insa in viitorul nu foarte indepartat vom avea senzatia ca traim in desert, datorita ritmului alert in care sunt defrisate padurile.

– In Suedia se gaseste cel mai vechi copac, mai bine zis –  radacinile acestuia. Aceste radacini au cel putin 9 secole.

– Toti oamenii au stat in viata lor sub coroana unui copac. Acest lucru a facut si Hipocrate – parintele medicinei. In cinstea lui in Grecia un copac este denumit „Copacul lui Hipocrate” sub care se presupune ca statea si vindeca bolnavii. Sa nu uitam ca tot in aceiasi idee avem si noi Teiul Eminescu, Stejarul lui Stefan, etc

– Radacinile smochinilor salbatici care cresc in Africa de Sud pot ajunge la o adancime de 120m.

– Iar pentru a nu uita de regenerabilitatea padurilor si a masei lemnoase trebuie sa mentionam ca la fiecare 28 de secunde in Alpi se regenereaza in intregime lemnul folosit pentru constructia unei case din lemn. Ar mai fi multe de spus dar cred ca deja fiecare dintre noi incepe sa constientizeze valoarea lemnului si ce inseamna exploatarea durabila a resursei.

Sursa foto :  erdojarok.hu

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

14 − nine =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.