Evenimentele săptămânii 31 octombrie – 6 noiembrie la Ateneul din Iași

Luna noiembrie va fi una chiar mai încărcată de evenimente culturale la Ateneul din Iași decît au fost lunile anterioare, iar surprizele culturale pe care le propunem publicului vor fi pe măsura așteptărilor:

  1. Recital extraordinar Constantin Chiriac „Domnule și Frate Eminescu” – 3 noiembrie, ora 17:00

Mestrul Constantin Chiriac va susține joi, 3 noiembrie 2016, la ora 17:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan„ a Ateneului din Iași recitalul extraordinar intitulat „Domnule și Frate Eminescu”.

Actorul Constantin Chiriac reconstituie în acest spectacol un dialog fictiv între Mihai Eminescu și Ion Creangă, dialog ce explorează legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul românesc.

Constantin Chiriac este directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu din anul 2000 și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din lume, ajuns anul acesta la cea de a XXIII-a ediție. A fost vicepreședinte al Asociației „Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007“ (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), în anul 2011 i s-a decernat decorația belgiană Ofițer al Ordinului Coroanei, iar în 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc. În același an a obținut Premiul de Excelență pentru Contribuție la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani, Premiul „Contribuție la Patrimoniul Cultural Român“ la Gala Aspen pentru Leadership și Premiul OAMENII TIMPULUI, categoria DIPLOMAȚIE CULTURALĂ.

În 2015, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a obținut Premiul Fundației Japonia în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Tokyo, recunoscându-i-se, astfel, contribuția la promovarea relațiilor bilaterale. Tot în 2015, Constantin Chiriac a fost desemnat Comunicatorul anului în cadrul Galei Romanian PR Award.

Constantin Chiriac a jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole și a realizat peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în mai bine de 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).

Evenimentul este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Editura Fundației Culturale Poezia şi Ateneul din Iași.

Intrarea la acest eveniment este liberă.

recital-maestrul-chiriac

2. Concert Formația vocal – instrumentală “Floralia” – 3 noiembrie ora 19:00

Ateneul din Iasi, în colaborare cu Formația vocal-instrumentală FLORALIA a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, dirijor conf.univ.dr. Irina Zamfira Dănilă, au bucuria de a vă invita joi, 3 noiembrie 2016, ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, la un Concert de muzică veche românească veche din colecția lui Anton Pann, intitulat „Anton Pann – 220 de ani de la naștere”.

În program sunt incluse cele mai frumoase melodii din colecția „Spitalul amorului sau cântătorul dorului” a lui Anton Pann, precum: Leliță Săftiță, Nu mai poci de ostenit, Bordeiașul, Până când nu te iubeam, Mugurel, mugurel, Într-o verde grădiniță, Decât ruda și vecinul și multe altele, dar și trei melodii tradiționale grecești.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 RON și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 -16:30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

floralia

3. Vernisajul expoziției de pictură “Speranță și Lumină”, Ioana Ștefăroi – 4 noiembrie ora 17:00

În perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie va avea loc la Ateneul din Iași, expoziția de pictură “Speranță și lumină” a Ioanei Ștefăroi.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 4 noiembrie 2016 ora 17:00. În deschidere va vorbi Dl Petru Bejan, filosof, eseist și critic de artă, Director al Departamentului de Filosofie al Universitații “Al. I. Cuza” Iași, membru UAP (Uniunea Artistilor Plastici, secția „critică de artă”)

Ioana Ștefaroi este născută la Iași, în septembrie 1973, fiind absolventă a Facultății de Stiințe Economice, în cadrul Universității Al. I. Cuza Iași.

Autodidactă fiind, ea s-a format ca artist experimentând de-a lungul timpului cu diverse tehnici. Pictează instinctual, abstract. Tablourile sale sunt presărate de stropi de speranță si raze de lumină, dinamica fiind dată de culorile folosite. Florile apar ca o predominantă, ca un simbol al umanității, cu tot ceea ce cuprinde aceasta: bucurii sau lacrimi, exuberanță sau tristete, prietenii puternice, cutezanță, amintiri sau uitare. O altă prezență notabilă sunt îngerii ce apar de cele mai multe ori fără chip, ei simbolizând oameni și sentimente. Ei sunt o constantă reamintire a divinului ce trăiește în fiecare dintre noi.

Expoziția este susținută de Galeriile de Artă ale Ateneului Iasi, și va fi deschisã publicului în intervalul 1 noiembrie – 30 noiembrie 2016.

expozitie-de-pictura-speranta-si-lumina

4. Conferință “Jumătatea mea, Femeia” – 4 noiembrie ora 18:00

Vă așteptăm cu mare drag la o nouă conferință susținută de Dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu în Iași la Ateneu, pe data de 4 noiembrie 2016 la ora 18:00. Dimineața se vor susține terapii individuale începând cu ora 10:00. Pentru detalii și înscrieri vă rugăm să apelați la numarul de telefon 0729 026970.

conferinta-jumatatea-mea

5. Premiera spectacolului de teatru “Atenție, aterizăm!” – 5 noiembrie ora 19:00

„Atenție, aterizăm!”, o adaptare a uneia dintre cele mai produse comedii franțuzești de situație din lume, „Boeing Boeing” de Marc Camoletti, aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase.

Acțiunea este situată în zilele noastre, în Paris, întregile evenimente desfășurându-se în imobilul personajului Bernard. Acesta este un arhitect de succes care duce o viață „împărătească”, fiind logodit în același timp cu trei stewardese superbe care lucrează pe linii aeriene diferite, fără ca vreuna dintre ele să aibă habar despre celelalte. Șirul întâmplărilor neprevăzute și comice începe în momentul în care viața perfectă a lui Bernard este tulburată de apariția un vechi prieten de-al său, Robert, care va rămâne un timp în casa care ascunde atâtea secrete. Ba mai mult, tot planul lui Bernard începe să nu mai dea roade atunci când în aer se produce o situație neobișnuită și toate zborurile se modifică brusc. În curând, toate cele trei stewardese aterizează în Paris simultan, iar timidul Robert, forțat de împrejurimi, încearcă să mențină aparențele pentru fiecare dintre logodnice.

Cum vor face față cei doi prieteni și Berta – jupâneasa – situației deloc liniștite, vă invităm să descoperiți sâmbătă 5 noiembrie 2016, ora 19:00, la Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Regia: Daniel Onoae

Distribuția:

Daniel Onoae

Dragoș Maftei

Alexandra Paftală

Erica Moldovan

Ana Hegyi

Cezara Fantu

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 20RON/ 15RON pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 -16:30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

atentie

6. Proiecția documentarului Flotant pe strada Ibrăileanu – 6 noiembrie ora 19:00

”În drumurile cotidiene ne intersectăm pașii cu semenii noștri. Uneori îi privim indiferenți, alteori încercăm să intuim ce se ascunde dincolo de prezența fizică. Punem în ecuație vârsta, fizionomia, vestimentația, mersul. Curioasă, camera de filmat îi descoperă. O vară pe o stradă din Iași, acasă la oameni care au o contribuție semnificativă la dezvoltarea culturii și științei românești, pe plan național și internațional.”

Pe toate aceste personalități le-a adus în prim plan realizatorul Vasile Arhire de la TVR Iași, în documentarul „Flotant pe strada Ibrăileanu”. Producția de 52 de minute a primit „Premiul pentru cel mai bun documentar de televiziune” la cea de-a cincea ediție a „DOCUART FEST – Festivalul documentarului românesc”, desfășurat la București.

Între protagoniștii filmului regizat de Vasile Arhire se numără prof. univ. Sorina Bălănescu, critic și istoric de teatru, academicianul Radu Miron, matematician, prof. univ. dr. Dan Hatmanu, pictor, fost rector al Universității de Arte din Iași, prof. univ. dr. Dionisie Vitcu, societar al Teatrului Național din Iași, prof. univ. dr. Gavril Istrate, filolog de prestigiu, profesorul Ion Arhip, muzeolog. Din echipa care a realizat ”Flotant pe strada Ibrăileanu” au mai făcut parte cameramanii Relu Tabără și Radu Brehuescu și editorul de montaj Dragoș Brehnescu.

”DOCUART FEST” s-a desfășurat în perioada 27 septembrie -2 octombrie. Cele 25 de filme intrate în selecția finală au fost proiectate de câte două ori la cinematografe din zona centrală a Capitalei. Juriul festivalului a fost condus de prof. univ. dr. Laurențiu Damian, regizor, președintele Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).

Ieșenii vor putea urmări documentarul premiat, în regia domnului Vasile Arhire duminică 6 noiembrie, de la ora 19:00 în Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” a Ateneului din Iasi. Intrarea este liberă.

flotant-pe-strada-ibraileanu

 

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − four =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.