Italia isi sustine aproximativ 90% din nevoile sale cherestea din strainatate, in conditiile in care mai mult de o treime din teritoriul sau este acoperit de paduri si zonele impadurite sunt in crestere.
De exemplu, in regiunea Friuli Venezia Giulia, exista 81 de mii de hectare de padure certificata PEFC – conform datelor, la nivel national exista 792 de mii de hectare de padure certificata durabil PEFC, impartite in peste 24 de mii de proprietari de paduri – si o treime din lemnul obtinut ramane in regiune, unde este procesat de catre companiile locale.
Si pretul mediu de vanzare a lemnului din padurile din regiune creste cu 2,6%. Pentru a demonstra ca valoarea lemnului creste datorita gestionarii durabile a padurilor, conform www.afacerilemn.ro.
De fapt, pretul mediu de vanzare a crescut de la 68,84 euro per metru cub in 2012 la 70.66 euro per metru cub in 2014, in crestere cu 2,6%, in timp ce cantitatea de lemn provenit din padurile din regiune si care nu a parasit frontierele regiunii Friuli Venezia Giulia se ridica la aproape 37% (35,5% au ramas in provincia Udine) si a fost achizitionat in principal, de la fabrici (49%) si comercianti (46%). In crestere (19 mii de metri cubi) este si volumul de lemn vandut in 2013 de catre Legno Servizi, cooperativa proprietarilor publici si privati de paduri, companii din sectorul prelucrarii primare si secundare a lemnului si companii consumatoare, infiintata in 1995 cu scopul de a sprijini entitatile care desfasoara activitati in sectorul forestier.
Sursa foto : lavventuraitalia.com