Italia: Scadere de 30% a pietei utilajelor de prelucrarea lemnului in ultimii 6 ani

O contractie a pietei utilajelor de prelucrarea lemnului de 30% in ultimii 6 ani reiese foarte clar din datele studiului privind progresul tehnologiei italiene din industria produselor din lemn si a produselor derivate, realizat de Acimall, asociatia industriala din domeniu.

Un domeniu, acela al utilajelor de prelucrare a lemnului, care arata, din pacate, semne de sezon economic dificil si ca, in ultimii 6 ani, cifra de afaceri inregistrata de companii a fost in scadere cu 30%. Productia italiana, care a fost de 1.481 de milioane de euro, a inregistrat o scadere fata de anul precedent. Motivele pot fi gasite intr-o piata interna care nu prezinta transformari majore sau motive de satisfactie.

Exporturile au scazut cu 8.1% fata de 2012 (iar in 2012 cu 8% fata de 2011), ca urmare a atentiei mici acordate produselor italiene, in comparatie cu cele din Germania, Franta, Spania sau Portugalia, in principal. Europa, in termeni mai generali, a fost intotdeauna un partener important al producatorilor italieni, o chestiune care s-a deteriorat considerabil in ultimii ani. Si rezultatele „satisfacatoare” inregistrate pe pietele emergente nu au fost suficiente pentru a compensa aceasta dinamica; China, Brazilia, Canada, SUA, Mexic s-au dovedit a fi bune destinatii pentru tehnologia italiana pentru industria lemnului, declara AfaceriLemn.ro.

Importurile au crescut cu 10,5% (mai mult de 144 de milioane de euro, in termeni absoluti), in special datorita vanzarilor de utilaje germane si chinezesti. Utilajele germane au avut in Italia o pondere de 50% din totalul importurilor, in timp ce produsele „made in China” aproximativ 25% si acestea au inclus un low – tech sau componente si solutii in tranzit catre alte destinatii.

Ca intotdeauna, este extrem de dificil de prezis ce se va intampla in urmatoarele 12 luni”, a spus Dario Corbetta, noul director al Acimall.

Exista mai multe elemente care pot afecta dinamica unui sector, desi de dimensiuni mici ca al nostru. Ne asteptam la o tendinta de crestere usoara, desi din pacate, va fi dificil sa vorbim de o recuperare reala. Inca o data, fluxurile catre tarile straine vor juca un rol decisiv intr-un sector in care tendinta de a exporta este acum de mai mult de 80%. In cazul in care companiile italiene vor avea puterea de a ataca anumite contexte, folosind forme inovatoare de internationalizare si de a incerca metode de cooperare tehnica si comerciala, se poate vorbi de o industrie in crestere. O crestere reala a pietei interne va lua timp; noi inca ne mai luptam cu o criza a cererii, care poate fi rezolvata doar de masuri puternice la nivel macroeconomic„, a adaugat Corbetta.

Sursa foto : afacerilemn.ro

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × two =

On Key

Citeste si

Prima degustare de vin BLIND

Miercuri, 17 decembrie 2014, începând cu ora 19.00, Tasters Club organizează la RED Winebar prima degustare de vin BLIND la care nu etichetele, ci simțurile

Cursuri gratuite de limba norvegiana

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” organizeaza si anul acesta prin intermediul Facultatii de Litere cursurile gratuite de limba norvegiana. Anul acesta poate fi urmat si un

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.