O contractie a pietei utilajelor de prelucrarea lemnului de 30% in ultimii 6 ani reiese foarte clar din datele studiului privind progresul tehnologiei italiene din industria produselor din lemn si a produselor derivate, realizat de Acimall, asociatia industriala din domeniu.
Un domeniu, acela al utilajelor de prelucrare a lemnului, care arata, din pacate, semne de sezon economic dificil si ca, in ultimii 6 ani, cifra de afaceri inregistrata de companii a fost in scadere cu 30%. Productia italiana, care a fost de 1.481 de milioane de euro, a inregistrat o scadere fata de anul precedent. Motivele pot fi gasite intr-o piata interna care nu prezinta transformari majore sau motive de satisfactie.
Exporturile au scazut cu 8.1% fata de 2012 (iar in 2012 cu 8% fata de 2011), ca urmare a atentiei mici acordate produselor italiene, in comparatie cu cele din Germania, Franta, Spania sau Portugalia, in principal. Europa, in termeni mai generali, a fost intotdeauna un partener important al producatorilor italieni, o chestiune care s-a deteriorat considerabil in ultimii ani. Si rezultatele „satisfacatoare” inregistrate pe pietele emergente nu au fost suficiente pentru a compensa aceasta dinamica; China, Brazilia, Canada, SUA, Mexic s-au dovedit a fi bune destinatii pentru tehnologia italiana pentru industria lemnului, declara AfaceriLemn.ro.
Importurile au crescut cu 10,5% (mai mult de 144 de milioane de euro, in termeni absoluti), in special datorita vanzarilor de utilaje germane si chinezesti. Utilajele germane au avut in Italia o pondere de 50% din totalul importurilor, in timp ce produsele „made in China” aproximativ 25% si acestea au inclus un low – tech sau componente si solutii in tranzit catre alte destinatii.
„Ca intotdeauna, este extrem de dificil de prezis ce se va intampla in urmatoarele 12 luni”, a spus Dario Corbetta, noul director al Acimall.
„Exista mai multe elemente care pot afecta dinamica unui sector, desi de dimensiuni mici ca al nostru. Ne asteptam la o tendinta de crestere usoara, desi din pacate, va fi dificil sa vorbim de o recuperare reala. Inca o data, fluxurile catre tarile straine vor juca un rol decisiv intr-un sector in care tendinta de a exporta este acum de mai mult de 80%. In cazul in care companiile italiene vor avea puterea de a ataca anumite contexte, folosind forme inovatoare de internationalizare si de a incerca metode de cooperare tehnica si comerciala, se poate vorbi de o industrie in crestere. O crestere reala a pietei interne va lua timp; noi inca ne mai luptam cu o criza a cererii, care poate fi rezolvata doar de masuri puternice la nivel macroeconomic„, a adaugat Corbetta.
Sursa foto : afacerilemn.ro