Parodontita si durata de viata a unui implant dentar

Multi dintre noi am simtit pe pielea noastra efectele negative ale igienei orale deficitare. Daca o buna parte dintre noi, cei mai norocosi sau poate doar mai putin neglijenti, au avut sansa de a scapa doar cu cateva dureri neplacute, care au necesitat doar cateva interventii stomatologice minore, ceilalti au fost nevoiti sa experimenteze o gama mai larga din acest tip de interventii si de o complexitate mai ridicata.

Printre aceste interventii complexe, una dintre cele mai uzitate în ultimii 30 de ani în domeniu este cea a implantului dentar. Aceasta presupune înlocuirea unui dinte care nu a mai putut fi salvat cu un altul, artificial creat din diferite materiale care pot varia în functie de procedura aleasa. In acceptiune larga, desi procedurile de implantare sunt de mai multe tipuri, o interventie de acest tip presupune fixarea intraosoasa a unui element dur, necoroziv, biocompatibil si nemagnetizabil, element peste care se fixeaza la un termen ulterior coroana dentara, cea care da forma, dar si utilitate, produsului final.

Avand în vedere costurile initiale destul de ridicate ale acestei proceduri, o prima problema care s-a ridicat la momentul aparitiei acesteia a fost cea a durabilitatii. Nexistand la acel moment suficiente date pentru efectuarea unor studii în acest sens, cercetatorii s-au axat initial pe identificarea de factori care tin în general de procedura si produsul în sine (materialul folosit, forma elementului, momentul aplicarii coroanei etc.). Ulterior, odata cu dezvoltarea la scara larga a procedurii si a formarii unui bazin de date statistice, s-au putut efectua si alte tipuri de studii care sa identifice si alte tipuri de factori care afecteaza durata de viata a unui implant dentar.

O astfel de categorie de factori a fost definita ca factori care tin de pacient. Printre factorii din aceasta categorie se regasesc calitatea tesutului osos, calitatea tesutului moale, infectiile adiacente, prezenta dintilor naturali, integritatea vasculara si inflamatii ale gingiei (gingivita, sau chiar parodontita).

Corelatia dintre parodontita si durata de viata a unui implant dentar, care face obiectul prezentului articol, a fost studiata de catre Karoussis, Salvi, Heitz Mayfield, Brägger, Hämmerle, & Lang (2003), în cadrul unei lucrari care a vizat compararea ratelor de succes a procedurii de implant, între pacientii care si-au pierdut dintii din cauza pardontitei si cei care si-au pierdut dintii din alte motive.

Studiul a fost efectuat pe o periodaa de 10 ani, pe 8 subiecti cu istoric de parodontita care însumau 21 de implanturi (grupul A) si 45 de subiecti fara istoric de parodontoza care însumau 91 de proceduri de implant dentar (grupul B). Stabilind adancimea canalului de proba, sangerarea la proba si pierderea osoasa anuala ca parametri clinici de masura, si modificand usor acesti parametri pentru a observa cum se modifica rata de succces în ambele grupuri, cercetatorii au identificat diferente majore între pacientii cu istoric si cei fara istoric în ceea ce priveste parodontoza. Astfel, ratele de succes s-au situat în jurul cifrei de 55% pentru grupul A si în jurul cifrei de 80% în cazul grupului B, aceste cifre reprezentand o medie a ratelor obtinute în urma modificarii cotelor initiale ale parametrilor clinici. De asemenea, s-a mai constatat faptul ca incidenta cazurilor de peri-implantita (inflamatia tesuturilor moi si osoase din jurul implanturilor) a fost mai ridicata în cazul grupului A, de 28,6%, fata de cazul grupului B, de doar 5,8%.

In concluzie, implanturile dentare la pacientii care isi pierd dintii în urma unei afectiuni de parodontita au o durata de viata mai redusa si prezinta riscuri bilogice mult mai ridicate fata de cele aplicate pacientilor care îsi pierd dintii din alte cauze.

Citeste mai multe despre implant dentar pe stomproced.ro.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

One thought on “Parodontita si durata de viata a unui implant dentar

  1. Viorica says:

    Un implant dentar are o durata de viata destul de lunga daca ii acordam un minim de ingrijire, este important sa aplicam un implant dentar cat mai repede dupa ce pierdem un dinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Fii voluntar la FIE Iași 2015!

Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană organizează în perioada 22 – 31 mai 2015 cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.