Primele discuţii dintre studenţi şi noul Ministru al Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a participat ieri la o întâlnire cu noul Ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice Sorin Cîmpeanu pentru a discuta aşteptările studenţilor legate de reforma în educaţie şi problemele semnalate de aceştia în legătură cu Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvern la finalul lunii decembrie.

Discuţia purtată la Ministerul Educaţiei a debutat cu nemulţumirile reprezentanţilor studenţilor faţă de lipsa de consultare a acestora faţă de prevederile Ordonanţei, în contextul în care din punctul de vedere al ANOSR sistemul universitar are urgenţe mult mai importante decât lipsa unor prevederi care să reglementeze modul în care se poate renunţă la titlul de doctorat.

Studenţii s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul că este al treilea an consecutiv în care Guvernul emite ordonanţe de urgenţă care modifică legea educaţiei în perioada vacanţei de iarnă, după ce o altă ordonanţă care aducea peste 90 de modificări ale Legii Educaţiei a fost emisă în vara acestui an, tot în perioada vacanţei şi tot fără consultarea studenţilor.

Ministrul Educaţiei şi-a asumat vină pentru lipsa de consultare a studenţilor pe tema ordonanţei, invocând că nu a avut suficient timp să se ocupe de acest aspect, dată fiind perioada scurtă de la numirea dumnealui în funcţie şi emiterea ordonanţei şi şi-a asumat că nu vor mai fi astfel de situaţii în viitor.

O altă nemulţumire a studenţilor a fost legată de faptul că ordonanţă nu a prevăzut introducerea unei reglementări care să permită participarea studenţilor în procent de 25% în alegerea rectorilor, în condiţiile în care următoarele alegeri pentru rectorii din România vor debuta de la jumătatea acestui an.

Că răspuns la problema sesizată de studenţi, Ministerul a păsat mingea la Parlament, recomandându-le studenţilor să susţină această prevedere printre parlamentari, în momentul dezbaterii ordonanţei de urgenţă care trebuie adoptată de Parlament.

Cu toate că în perioada septembrie-noiembrie a anului trecut, între reprezentanţii studenţilor şi ai Ministerului Educaţiei au fost mai multe întâlniri în care s-a discutat despre implementarea unui proiect POSDRU de către Ministerul Educaţiei care să aducă bani europeni pentru bursele sociale acordate studenţilor, existând inlcusiv întâlniri de lucru pentru scrierea proiectului, se pare că după finalizarea campaniei electorale Ministerul şi-a dat seama că ”nu are capacitatea internă necesară” pentru a putea gestiona un astfel de proiect.

Deşi pentru multe din problemele prezentate ieri de studenţi, Ministerul nu a putut oferi soluţii concrete, totuşi una din problemele importante pentru care ANOSR a militat în ultimele luni a fost rezolvată. Este vorba despre reducerea de 50% la transportul local în comun, pe care o parte din studenţii din Iaşi, Cluj-Napoca şi Petroşani nu o mai primeau din cauza fondurilor mici venite de la Minister. Ministerul le-a înmânat studenţilor un document care a arătat că a fost suplimentat fondul pentru transportul local în comun pe luna decembrie pentru toate universităţile din ţară, oferindu-se mai mulţi bani acolo unde a fost cea mai mare nevoie.

Sursă foto: studenţie.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.