Romania si-a desemnat noii Delegati de Tineret la Organizatia Natiunilor Unite

Romania si-a desemnat noii Delegati de Tineret la Natiunile Unite pentru mandatul  2014-2015: Bianca Dragomir si Luca Ciubotaru.

Mandatul celor doi delegati presupune reprezentarea intereselor tinerilor din Romania in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, atat la cea de a 69-a sesiune a Adunarii Generale de la New  York, din octombrie, cat si in cadrul lucrarilor Comisiei pentru Dezvoltare Sociala, din luna februarie 2015. In afara deplasarilor la ONU, cei doi vor realiza consultari cu tinerii din tara, implicandu-se in evenimente referitoare la problematici de tineret, dar si organizand intalniri cu tinerii romani, prin care sa promoveze Agenda de Dezvoltare post-2015 a Natiunilor Unite si alte prioritati.

Programul Delegat de Tineret la ONU a debutat in Romania in 2006, sub egida Ministerului Tineretului si Sportului si a Ministerului Afacerilor Externe, tara noastra fiind una dintre cele aproximativ 30 de state membre ONU, din totalul de 193, care sustin aceasta initiativa. Scopul programului este de a antrena tinerii cu potential, cu varste intre 18-25 ani, in activitatea celui mai mare for decizional global și de a-i mobiliza in activitatile de tineret din tara.

Procesul de selecție a Delegatilor, Bianca Dragomir si Luca Ciubotaru, s-a realizat la nivel national: dupa preselectia ce a constat intr-un concurs de dosare, cinci baieti si cinci fete au ajuns in etapa semifinala – un interviu de grup unde si-au expus experiența academica, profesionala si din spațiul civic si motivatia de a reprezenta tinerii din Romania. Totodata, panelul le-a testat cunoștințele legate de ONU si de problematici si politici de tineret. Finala a constat in discursuri pe teme propuse de juriu, dezbateri si raspunsuri punctuale la intrebari legate de prioritatile ONU. Toate etapele s-au desfasurat in limbile engleza și franceza, limbi oficiale ale Natiunilor Unite.

Juriul a fost format din reprezentanti ai Ministerului Tineretului si Sportului, ai Ministerului Afacerilor Externe, UNICEF Romania, Organizatia Internaționala a Francofoniei si fosti Delegati de Tineret la ONU. Au fost prezenti ca observatori reprezentantii unor structuri federative de tineret precum USR, ANOSR, FTR, CTR s.a.

Cei doi tineri isi vor prelua mandatul de la delegatii din 2013-2014, Eliza Chirila si Cosmin Chirita, alaturi de resursele si informațiile rezultate din mandatul anterior: cele doua rezolutii ONU, pe tineret si pe tema familiei si pe educatie financiara pentru tineri la care fostii delegati au contribuit, baza de date a partenerilor si tinerilor intalniti in turul national din 12 orase, platforma Facebook transformata in platforma de informatii si oportunitati pentru tineri (www.facebook.com/UNYDRo).

***

Luca Ciubotaru este masterand, absolvent al promoției 2014, Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si student in an terminal al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul aceleiași universitati. Luca este presedinte fondator al Asociatiei Studentilor la Drept a universitatii iesene. Printre activitatile sale din ultimii cinci ani se numara implicarea in diverse activitati de voluntariat, experiente naționale si internationale, printre care o bursă de studiu la Universitatea Paris 13 Sorbona, rezultate importante la concursuri de procese simulate si vizite institutionale la principalele institutii europene.

Bianca Dragomir si-a finalizat studiile de licenta si master la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. Este pasionata de dezbateri academice, cu performante remarcabile la nivel national si international. Bianca are o ampla experienta in a antrena alti tineri in exercitiul dezbaterii, lucrand ca trainer in Romania, Iordania, Tailanda, Kirghistan, Irlanda, Turcia. In ultimii ani a implementat in cadrul ARDOR (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica) proiecte educationale pentru studentii din Romania si din alte tari, dar si pentru tineri din comunitati vulnerabile.

 

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Alegeri pentru șefii de cămine la UAIC

Reprezentanții studenților în Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță organizarea alegerilor pentru șefii de cămine din complexurile studentești ale UAIC, în perioada 26-30

Pet Event Iasi, editia a V-a

PET EVENT este în plină pregătire. Cea de a V-a ediţie va avea loc pe 4 şi 5 Iunie, iar locaţia va fi esplanada Palatului

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.