Alegerea unei tamplarii PVC poate parea o afacere relativ usoara dar exista multe aspecte ce trebuiesc luate in seama. Tamplaria este un element ce ne asigura caldura iarna si racoare vara iar alegerea corecta va scuteste de batai de cap.
Ce este foarte important atunci cand alegeti o tamplarie PVC este coeficientul K, care practic reda pierderea caldurii in diferite medii iar aceasta valoare trebuie sa fie cat mai mica pentru un confort sporit. Spre exemplu K-ul unei ferestre simple de lemn este 5 W/mpk.
Eu am achizitionat tamplarie PVC de la farest, datorita faptului ca am gasit pe site-ul lor un calculator de preturi si am stiu exact cat ma costa. Prefer sa lucrez cu firme profesioniste decat sa aflu dupa ce imi este montat geamul ca am de platit mai mult decat face.
Intretinerea tamplariei PVC
Intretinerea ferestrelor nu necesita o atentie deosebita, spalarea se face cu ajutorul unui material moale si detergenti neutri lichizi sau solizi dizolvati in apa sau laptisor pentru profile PVC. Pentru protectia geamurilor si prevenirea degradarii a se va evita contactul tamplariei PVC cu agenti abrazivi sau solventi organici (benzina, alcool, acetona).
Tamplaria realizata din profil PVC nu necesita alte finisaje (vopsire, lacuire) si este recomandat sa fie montata de personal tehnic calificat.
Condensul
Condensul este o problema comuna mai ales in tara noastra, in special datorita climatului. Condensul poate aparea pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor.
Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi, ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer.
In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi).
Se recomanda aerisirea camerei cel putin 30 de minute dimineata, si daca este posibil incalzirea sa fie la temperaturi moderate.
Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli:
- Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer
- Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit; Un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E), la -10grade Celsius in exterior si +20grade Celsius in interior, are pe foaia de geam de la interior +17grade Celsius, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9grade Celsius
- Montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda)
- Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior;
- Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.
Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, alegerea unei tamplarii PVC este mai complicata decat pare la prima vedere, deoarece sunt anumite aspecte legate de alegerea geamului potrivit si intretinerea ulterioara. Intotdeauna informati-va inainte de a face o achizitie pe termen lung, chiar daca nu pare a fi foarte complicat.
Articol recomandat de farest.ro.
Sursa foto : wincleanplus.com