Universitatile din Iasi nu sunt deschise celor ce nu au diploma de bacalaureat

Universitatile iesene nu sunt de accord cu noua decizie a Ministerului Educatiei, cea de a la oferi sansa persoanelor care au picat bacul. Din cele cinci universitati de stat patru si-au declarat deja dezacordul, iar la Universitatea Tehnica, desi nu s-a luat inca o decizie, se vehiculeaza ca nu vor fi organizate acest tip de cursuri.

Conform ZiaruldeIasi.ro, reprezenantii invatamantului universitar iesean sustin ca aceasta metodologie este de tot rasul, cei care au picat bacul nu ar trebui sa aiba sansa sa urmeze o facultate „de proba”. Aceasta nu este privita drept o solutie de catre oficialii institutiilor de invatamant din Iasi.

Conform Rectorului UAIC: „Universitatea Cuza nu va organiza niciodata un asemenea colegiu, aceasta forma de pregatire intermediara, tertiara. Noi am considerat in urma unor lungi discutii cu colegii din administratia academica faptul ca Universitatea are alt rol si o alta functie, nu trebuie sa se confunde aceste aspecte! Sigur ca o agentie guvernamentala cum este Ministerul Educatiei trebuie sa gandeasca o forma prin care numarul mare de elevi care nu au promovat bacalaureatul sa-si gaseasca un loc. Banuiesc eu care a fost ratiunea Ministerului, dar nu este rostul nostru acest sistem standardizat, unic, nu este de bun augur. Noi ne canalizam spre o anumita forma de pregatire profesionala, aceasta postliceala este un atentat la adresa Universitatii, nu ne mai reflectam deloc statutul si principiile academice, care au un alt rol, fie ca vorbim filosofic ori pragmatic. E ca si cum Coca Cola s-ar apuca sa faca si rachiu de casa, palinca si vin de butuc. Sau o fabrica de vinuri bune s-ar apuca sa faca bors de putina pentru inacrit supele. Pe noi ne preocupa sa prezervam statutul Universitatii“.

Dezacordul public si l-a manifestat si Prorectorul Universitatii Agronomice: „Sunt studii tertiare, nu sunt studii universitare, iar noi anul acesta nu organizam cursuri pentru postliceala. Este dicutabil, n-am luat inca o decizie pentru anul viitor, vom vedea ce va fi, aprobarea trebuie sa o dea Senatul. Consider insa ca nu este o solutie pentru a creste calitatea actului educational”.

Nici Universitatea de Medicina nu da curs acestei invitatii de a organiza invatamant tertiar: „Universitatea de Medicina nu a organizat si nu va organiza niciodata astfel de cursuri, intrucat noi deja lucram la turatie maxima. Preferam sa pregatim studii de licenta, este vorba de medicina, o scoala elitista si ii vrem pe cei mai buni. Avem de unde alege, concurenta este mare in fiecare an”, potrivit Rectorului.

De partea acestei decizii este rectorul Universitatii particulare „Petre Andrei”, care este de parere ca ordonanta vine ca o solutie la numarul de studenti aflat in constinua scadere.

Sursa foto: medstudentadvisors.com

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 3 =

On Key

Citeste si

Voluntari pentru Business Days

Business Days este o platforma de networking dedicata antreprenorilor si managerilor din Romania al carei scop este acela de a crea o cultura antreprenoriala sanatoasa

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.