4 studenti au creat o aplicatie pentru detectarea crizelor de epilepsie

„Detectarea crizelor de epilepsie“ este o aplicaţie românească pentru telefoanele smart destinată bolnavilor de epilepsie. A fost creată de o echipă de tineri, studenţi în Bucureşti, iar la sfârşitul lunii iulie va concura cu alte zeci de proiecte, la „Imagine Cup“, un concurs organizat de Microsoft, în urma căruia câştigătorul va obţine un premiu de 50.000 de dolari, dar şi contracte de promovare la nivel mondial.

Iniţiatorul proiectului „EpSyDet“ este buzoianul Vlad Mihai Teohari, proaspăt licenţiat al Facultăţii de Electronică din cadrul Politehnicii Bucureşti, iar echipa este completata de Elena Cernat, studentă în cadrul Politehnicii, la inginerie medicală, şi doi studenţi în anul al III-lea la Automatică şi Calculatoare, Cristian Soare şi Andrei Manea.

Îşi spun „Echipa de combatere a epilepsiei“, iar obiectivul grupului este să perfecţioneze aplicaţia astfel încât să aibă o precizie foarte mare în detectarea crizelor

Cum funcţionează aplicaţia

În prezent, la nivel mondial, epilepsia afectează aproximativ 65 de milioane de oameni, în 70% dintre cazuri nefiind cunoscută cauza. Anual sunt diagnosticaţi cu această maladie 200.000 de oameni pe tot globul.

Avem un smartphone pe care e instalată aplicaţia şi un ceas inteligent care trimite datele, într-un anume standard, prin bluetooth la telefonul mobil. Datele de la ceas sunt afişate şi prelucrate în timp real pe telefon, iar dacă un eveniment nedorit se petrece, adică o criză, în cazul epilepsiei, o alarmă va porni mai întâi pe telefonul mobil al pacientului, iar dacă aceasta nu este anulată în 20 de secunde, va trimite un SMS pe telefonul îngrijitorului. Aplicaţia de pe telefonul îngrijitorului va prelucra, va citi mesajele, iar dacă va găsi un anumit cod în mesaje, va activa o alarmă cu coordonatele GPS şi medicaţia pacientului“, explică fondatorul echipei.

Pe lângă faptul că este alarmat îngrijitorul, spune Vlad, mai apare şi avantajul că toate datele legate de pulsul pacientului sunt stocate pe webserverul „EpSyDet“, unde pacientul are acces pe baza unui cont şi a unei parole, „pentru a putea accesa istoricul pulsului, împreună cu medicul, pentru o medicaţie mai bună“. Vor să lanseze o brăţară cu senzori Deocamdată aplicaţia foloseşte telefoane şi ceasuri inteligente de pe piaţă, însă intenţia echipei este de a lansa propria brăţară cu senzor pentru puls şi să personalizeze aplicaţia pe fiecare pacient, astfel încât algoritmul care interpretează pericolul apariţiei unei crize să aibă precizie foarte mare.

Vlad Teohari şi ceilalţi membri ai echipei de combatere a epilepsiei vor merge pe 26 iulie în Statele Unite ale Americii, pentru a participa cu aplicaţia lor la finala „Imagine Cup“. Până atunci, cei patru inventatori vor munci pentru a perfecţiona aplicaţia, ca până pe 26 iulie să o lanseze pe Windows Store, Google Play şi Apple Store.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.