Ce trebuie sa stii despre timpul optim de pasunat si dotarea cu garduri electrice pentru animale

In ultimii ani fermierii au inceput sa priveasca gardurile electrice pentru animale ca o maniera de a-si proteja proprietatea, animalele si de a se feri de invitati nepoftiti insemnand hoti sau animale salbatice. Instalarea acestora depinde insa si de perioada din an cand incepe etapa pasunatului, iar despre aceasta se stie ca nu poate avea loc prea devreme inainte de soarele bland de primavara, in aprilie.

Un gard electric se poate instala de catre fermier, iar tot ce este necesar pentru acest sistem se poate achizitiona din magazinele de specialitate. Preturile sunt destul de bune, tinand cont de avantajele pe care le prezinta astfel de achizitii. In unele cazuri un astfel de gard este substitut al nevoii de a asigura o altfel de paza pentru zona fermei. Asadar, gardul electric pentru imprejmuirea locului permis animalelor inseamna o necesitate, o investitie ce nu trebuie omisa. Cand este timpul potrivit pentru acesta? Achizitia se poate realiza oricand, urmand ca folosirea, respectiv instalarea lui sa depinda de perioada optima de incepere a pasunatului.

Cand incepe pasunatul

Exista un cadru legal ce mentiona ca pasunatul este interzis animalelor domestice in perioada 6 decembrie si 24 aprilie. Reglementarea actuala impune ca pasunatul sa se poata realiza pe terenuri agricole detinute cu titlu de proprietar sau sa existe acordul scris al acestuia. Dar la mijloc sta si grija fata de sol – iata ce spun specialistii despre inceperea pasunatului mai repede decat este cazul.

Productia de fan

Pasunatul de iarna aduce cu sine si riscul ca in urmatorul an productia de fan sa fie afectata. Structura solului este distrusa, ceea ce creeaza contexul perfect de eroziune. Asadar, acest lucru ar trebui sa determine pe fermieri sa nu scoata oile la pasunat mult prea devreme, motivand lipsa fanului suficient.
La nivel mai redus, a animalelor din propria gospodarie, fermierii trebuie sa aiba in vedere aceleasi repere, ale faptului ca pasunatul devreme afecteaza pe termen lung. Vor scoate animalele din stabulatie cand timpul va fi unul prielnic. Pregatirea in acest sens va presupune si nevoia de gard electric. Acesta va fi util pana la un nou sezon de inghet cand se trece la rutina in grajd, la mentinerea animalelor in interior.

Instalarea unui gard electric

Un gard electric cuprinde componente precum sursa de curent, un generator de impulsuri, impamantarea, o retea de fir, stalpi si izolatori. Principiul de functionare este simplu: generatorul de curent transmite curent de-a lungul gardului, la atingere impulsul resimtit fiind cel care descurajeaza inaintarea in zona. Durata acestuia este scurta, de cateva mili secunde. Nu afecteaza animalul si ulterior se transfera in pamant.

Gardul electric ales trebuie sa corespunda cu tipul de animale din gospodarie. Se tine cont de inaltime si daca este vorba de cele cu blana sau nu, intrucat impulsul generat sa fie unul optim si deci gardul electric sa fie eficient.

O tensiune minima a unui astfel de gard este peste valoarea de 2000 V. In general aparatele ce dau un impuls de 2 Joule sunt indicate pentru zonele cu iarba mica, garduri scurte si in cazul animalelor mai usor de pazit. In schimb, in cazul animalelor cu blana mai groasa se va monta un gard de inaltime medie, impulsul de preferat sa fie intre 2 si 5 Joule. Ce trece de acest prag inseamna un gard electric puternic, pentru zone cu iarba inalta si gard lung, in cazul animalelor foarte greu de pazit.

Pentru a alege corespunzator toate elementele ce compun un gard electric sunt recomandate magazinele de specialitate ce dispun de optiuni de calitate. Aici se inscrie si Super Farm Land, unde se vor gasi produse si dotari pentru ferme de orice fel, de vite, oi, pasari, capre etc. La categoria de garduri electrice exista toata gama de componente si alaturi de consilierea oferita orice fermier reuseste sa monteze cu succes gardul dorit.

Cresterea si ingrijirea animalelor a evoluat considerabil de la a fi o activitate de baza pentru sustinerea hranei proprii si pana la a fi o afacere profitabila. Dar totul trebuie facut planificat, pentru binele animalelor si pentru un bun management al fermierului fata de ferma. Solutii pentru orice tip de animal, conform si cu perioada de timp se vor regasi in magazinele de profil.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.