Citesti mail-urile din spam? Vezi cum sa nu fii pacalit de hackeri

Posta electronica ramane o arma redutabila in mana infractorilor cibernetici. Spamul, sau posta electronica nedorita, ocupa in continuare 80 la suta din totalul traficului de e-mail, conform unor date ale companiei de securitate G-Data.

Ofertele online, avand in prim plan oferte la produse cu preturi dintre cele mai scazute, sunt indreptate, in special, catre utilizatorii care folosesc servicii de e-banking precum si catre iubitorii shopping-ului online. Spamerii incearca, prin diferite trucuri, sa indrepte atentia utilizatorilor vizati catre site-uri malware(infectate), unde acestia sa isi lase datele personale.

Orice mesaj, chiar si de la o persoana cunoscuta, poate contine o amenintare, avertizeaza expertii. Cel mai des, infractorii cibernetici trimit mesaje spam din conturile de e-mail, sparte chiar de ei. In al patrulea trimestru din 2010, in jur de 83 la suta din totalul traficului de internet, sau 145 miliarde anunturi pe zi, au fost de tip spam, anunta G-Data.

Acest lucru se datoreaza costurilor reduse necesare activitatii de spam, conform expertilor. Distributia a 10 milioane de mesaje costa intre 399 si 800 dolari, iar in cadrul unor actiuni speciale pretul a 2 milioane de mesaje este echivalent cu 1 milion din actiunile normale.

Pe forumurile intretinute de hackeri exista diverse oferte despre transmiterea de mesaje spam catre diverse categorii de beneficiari, in functie de tipul de serviciu sau produs vandut. Astfel, exista posibilitatea trimiterii de mesaje spam in anumite tari, doar pentru fanii jocurilor online, barbati cu varste cuprinse intre 20-30 ani, de exemplu, scrie Tech News.

Spamul se distribuie prin intermediul retelelor de tip boot (ataca automat alti utilizatori) sau calculatoare infectate. Un operator de reteta, cu 20.000 de calculatoare zombie(„planteaza” in retea virusi cu ajutorul carora ajung sa controleze computerele mai vulnerabile), poate trimite 1 milion de mesaje in 25 secunde, la o viteza de doua e-mail-uri pe secunda. Asta inseamna ca ciberinfractorul poate castiga 50.000 de dolari intr-o singura ora.

Printre cele mai populare trucuri, in cadrul mesajului de tip spam, intalnim asa-zisa „cerere de confirmare inregistrare si indepartarea unei probleme aparute”. Astfel de mesaje spun adresantului sa-si actualizeze imediat softul computerului sau, continand, printre altele, conturi pe retele sociale sau date de e-banking, altfel risca sa fie atacat de hackeri. Urmand linkul indicat, utilizatorul confirma activitatea adresei de e-mail si pune la dispozitie date care pot fi folosite la furtul de bani sau alta informatie de valoare.

Foarte popular este si asa-numitul „spam nigerian” sau 419 scam. In acest caz, utilizatorul primeste scrisori de la bancheri sau seici arabi care ar avea nevoie de ajutorul lui pentru a transfera bani intr-un alt cont. Se fac, de asemenea, oferte pentru ajutorarea copiilor abandonati sau a animalelor fara stapan. Cu astfel de mesaje spam, in Germania, in 2009, s-au furat 522 milioane dolari.

Un alt spam este capcana populara „ar trebui sa vedeti acest lucru”. Utilizatorul primeste un mesaj cu un link catre un clip porno, poze cu celebritati sau alte teme fierbinti. Cand da click pe link, victima infesteaza computerul cu un soft-spion care transmite infractorilor toate numele de utilizator si parolele serviciilor importante folosite de utlizator.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.