Cum sa iti faci calculatorul sa mearga mai repede

Laptopul/Desktopul tau are o configuratie destul de buna dar „merge” foarte greu? Ei bine, trebuie sa stii ca orice calculator, fie nou sau vechi, va avea probleme odata ce incepi sa iti instalezi programe si softuri pe ele.

Iata cateva trucuria rezolva aceasta problema si pentru a-ti face sistemul sa functioneze mai rapid:

1. Sterge fisierele temporare

Fisierele temporare sunt de cele mai multe ori fisiere care au fost candva folosite iar acum sunt inutile si care sunt tinute in memoria calculatorului. Aceste fisiere nu fac altceva decat sa iti ocupe memorie si spatiu. Odata ce acestea sunt sterse, functionarea calculatorului se va imbunatatii. Pentru a sterge aceste fisiere Click pe Start, scrie la RUN comanda aceasta: %Temp% si apoi apasa Enter. Iti va fi deschis un folder cu fisierele de care calculatorul tau nu mai are nevoie. Apasa combinatia de taste CTRL+A pentru a le selecta pe toate si apoi combinatia SHIFT+DEL pentru a le sterge permanent.

2. Desfragmentarea hard-diskului

Ori de cate ori instalezi un program nou pe calculator, acesta nu se salveaza intr-o maniera sortata, stergi fisiere, navighezi, instalezi altele, iar totul este un haos. Asa ca ai nevoie de unelta de defragmentare care iti va aranja fisierele exact asa cum trebuie pentru a-ti indica exact cata memorie mai ai pe sistem. Iata cum iti poti defragmenta hardiskul:

Start/Programms/Accesories/System Tools/Disk Defragmenter

Selectezi partitia pe care vrei sa o defragmentezi(recomandat este C:\) si apoi apasa Defragment Disk. Este recomandat sa ai orice aplicatie inchisa pe perioada defragmentarii.

3. Curatarea discului

Unelta de curatare a discului „Disk Cleanup” te ajuta sa iti eliberezi spatiul de pe hard pentru ca sterge toate fisierele temporare de internet si de windows. In plus, unelta goleste si „recycle bin” si indeparteaza programele pe care nu le folosesti de pe PC.

Pentru a curata discul: Start/Programms/Accesories/System Tools/Disk Cleanup
Selectezi partitia si apoi click pe OK.

4 Curatatoare de registrii

Registrul Windows stocheaza o baza de date de informatii referitoare la activitate si aplicatii. Aceste informatii ocupa memorie si incetinesc functionare calculatorului. Pentru o functionare mai buna ai nevoie de un soft de curatare pe care il poti lua de pe internet si care isi va selecta si pune in ordin toate registrele.
Un astfel de soft ca cel mentionat mai sus este Registry Clean Expert si il poti downloada de aici: http://www.registry-clean.net/

5. Upgradare driver

Daca computerul are mai multe drivere corupte, aceasta poate fi motivul pentru o performanta inceata a sistemului. Asa ca ai nevoie sa iti upgradezi driverele. Poti face asta accesand site-ul oficial al marcii tale, daca ai laptop(de ex. acer.com sau dell.com) sau din Device Manager daca ai Desktop.
Pentru a updata driverele pe un Desktop: Click dreapta pe My computer, selecteaza Properties si apoi Device Manager. La Windows 7 doar click dreapta pe My computer si selecteaza din colt stanga sus Device Manager. Acolo vei gasi lista cu toate componentele calculatorului tau. Poti updata driverul doar cu un click dreapta pe o componenta si selectand Upgrade driver.

6. Scanarile

Virusii si alte programe spyware au un efect negativ asupra computerului. Intervin in performanta calculatorului si ocupa foarte multa memorie. Asa ca scaneaza computerul cu orice antivirus bun si performanta calculatorului se va imbunatatii.

7. Renunta putin la multitasking

Daca ai mai multe software-uri care merg in acelasi timp, asta iti va face calculatorul sa functioneze mai incet. Asa ca, pe cat posibil, incearca sa renunti la multitasking.

8. ReadyBoost

ReadyBoost este un concept relativ nou de optimizare a PC-ului si pentru adaugarea de memorie virtuala. Te ajuta sa iti imbunatatesti functionalitatea calculatorului prin adaugarea de spatiu. Daca folosesti Windows 7 sau Vista, il poti folosi imediat.

Vezi aici un tutorial despre cum poti folosi ReadyBoost:
http://queen-soft.blogspot.com/2009/12/cum-se-foloseste-readyboost-in-windows.html

9. Scapa de programele startup

Elimina programele startup, fie ca le folosesti sau nu , fiindca aceste iti incetinesc functionarea calculatorului.
Poti selecta ca unele programe sa nu mai ruleze odata cu deschiderea calculatorului urmand pasii de mai jos:

Mergi la Start si apoi Run. Tasteaza msconfig si iti va aparea o fereastra. Selecteaza Tab-ul StartUp si vei gasi lista cu programe care ruleaza odata cu deschiderea calculatorului. Doar debifeaza pe cele care nu vrei sa mai ruleze si apasa OK.

10. Repara erorile de disc

Poti folosi chiar sistemul de reparare erori incorporat in PC, pentru a optimiza performanta sistemelor de operare. Pentru a curata un disk de erori doar da click dreapta pe partitia care vrei si apoi Properties. Mergi la Tab-ul Tools si apoi apasa Check Now/Check Errors. Iti va aparea o mica fereastra unde ai grija sa selectezi Automatically fix file system errors.

Daca nici aceste sfaturi nu iti fac calculatorul mai rapid, poate e timpul de un laptop/calculator desktop nou.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + seven =

On Key

Citeste si

Viziteaza gratuit RetroTehnica

Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” din cadrul Palatului Culturii Iasi este în febra pregătirilor pentru noua expozitie “RetroTehnica” ce va putea fi vizitata începand

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.