Cum sa iti setezi o parola care sa nu poata fi sparta

In lumea online, fiecare dintre noi are o multime de conturi pe diverse site-uri de socializare, de shopping, cu filme, cu jocuri, care iti ofera un serviciu de email etc. Din acest motiv suntem in permanenta expusi la atacurile hackerilor si putem pierde informatii importante.

Invata cum sa iti alegi parolele pentru a le face viata un chin celor care vor sa obtina access la informatiile tale private fara acordul tau.

1. Cum iti alegi parola
Include caractere speciale in parola ta: majuscule, cifre si diverse alte simboluri. Cu cat aceasta are mai multe astfel de caractere, cu atat va fi mai greu de aflat.
De asemenea, nu folosi parole banale de genul: nume, prenume, date de nastere sau alte cuvinte usor de intuit gen “secret”. Ai grija ca lungimea sa fie de minim 8 caractere si nu o scrie pe hartii lasate la indemana oricui.

Un alt sfat bun este sa eviti sa te loghezi in conturile tale pe calculatoarele din salile de internet-cafe sau pe alte computere dubioase.

2. Cum se sparge o parola?
O varianta folosita de hackeri atunci cand vor sa afle un anumit cod se numeste „brute force” si presupune un program care genereaza diverse combinatii de litere pana cand o gaseste pe cea castigatoare.
Acest procedeu foloseste toate cele 26 litere ale unei tastaturi, atat litere mici cat si majuscule (52 in total), cifrele de la 0 la 9 si toate simbolurile si semnele de puntuatie (32). In total cam 92 de caractere.

Alta metoda implica un pic de psihologie umana si de cercetare online pentru a afla detalii importante despre persoana careia vor sa-i afle parola, de genul: nume, prenume, date de nastere, numele persoanelor importante din viata respectivei persoane.

A treia metoda prin care se poate afla o parola este mai rar intalnita si necesita cunostinte solide de retelistica si presupune urmarirea traficul dintr-o retea de internet si aflarea continutul propriu-zis al informatiilor de pe calculatorul unei persoane.

3. Ce trebuie sa mai stii
Orice parola poate fi sparta, insa timpul in care se face acest lucru, depinde foarte mult de caracterele continute de respectiva parola. Cea mai simpla metoda de spart parole este folosirea de programe informatice care inregistreaza apasarile de taste in campuri de parole.

Tu cum iti protejezi conturile de hackeri?

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × 4 =

On Key

Citeste si

Succesul pe trepte

Asociaţia Tehnică de Formare Profesională “TEACH ING”  filiala Iaşi, desfăşoară sub genericul „Succesul pe Trepte” cea de a IX-a ediţie a Centrului de Training Economic.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.