Cum sa iti setezi o parola care sa nu poata fi sparta

In lumea online, fiecare dintre noi are o multime de conturi pe diverse site-uri de socializare, de shopping, cu filme, cu jocuri, care iti ofera un serviciu de email etc. Din acest motiv suntem in permanenta expusi la atacurile hackerilor si putem pierde informatii importante.

Invata cum sa iti alegi parolele pentru a le face viata un chin celor care vor sa obtina access la informatiile tale private fara acordul tau.

1. Cum iti alegi parola
Include caractere speciale in parola ta: majuscule, cifre si diverse alte simboluri. Cu cat aceasta are mai multe astfel de caractere, cu atat va fi mai greu de aflat.
De asemenea, nu folosi parole banale de genul: nume, prenume, date de nastere sau alte cuvinte usor de intuit gen “secret”. Ai grija ca lungimea sa fie de minim 8 caractere si nu o scrie pe hartii lasate la indemana oricui.

Un alt sfat bun este sa eviti sa te loghezi in conturile tale pe calculatoarele din salile de internet-cafe sau pe alte computere dubioase.

2. Cum se sparge o parola?
O varianta folosita de hackeri atunci cand vor sa afle un anumit cod se numeste „brute force” si presupune un program care genereaza diverse combinatii de litere pana cand o gaseste pe cea castigatoare.
Acest procedeu foloseste toate cele 26 litere ale unei tastaturi, atat litere mici cat si majuscule (52 in total), cifrele de la 0 la 9 si toate simbolurile si semnele de puntuatie (32). In total cam 92 de caractere.

Alta metoda implica un pic de psihologie umana si de cercetare online pentru a afla detalii importante despre persoana careia vor sa-i afle parola, de genul: nume, prenume, date de nastere, numele persoanelor importante din viata respectivei persoane.

A treia metoda prin care se poate afla o parola este mai rar intalnita si necesita cunostinte solide de retelistica si presupune urmarirea traficul dintr-o retea de internet si aflarea continutul propriu-zis al informatiilor de pe calculatorul unei persoane.

3. Ce trebuie sa mai stii
Orice parola poate fi sparta, insa timpul in care se face acest lucru, depinde foarte mult de caracterele continute de respectiva parola. Cea mai simpla metoda de spart parole este folosirea de programe informatice care inregistreaza apasarile de taste in campuri de parole.

Tu cum iti protejezi conturile de hackeri?

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 6 =

On Key

Citeste si

Protest al studenţilor străini la UMF

Aproximativ 300 de studenţi străini, înmatriculaţi în primii doi ani de studii la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au protestat,

IdeaJAM Iași, ediția a doua

Innovations Labs , cel mai mare program de pre-accelerare de start-up-uri tehnice din România şi Asociaţia CALEMIS aduc pentru a doua oară în Iaşi concursul

Training JCI: Bugetul unui proiect

Pentru că JCI IASI își dorește să vadă cât mai multe proiecte frumoase realizate, aduce în fața voastră pe Alma Andrei și pe Alina Nicsan,

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.