Protejeaza-ti identitatea pe internet

Se pune din ce in ce mai des problema protejarii identitatii pe internet. Folosirea unui nume sau a unei adrese de mail fals cu siguranta nu mai este de mult suficient.

Retelele de socializare au din ce in ce mai multi adepti, iar companiile de talia Google ar face totul ca sa afle ce preferinte avem pentru a-si targeta mai bine reclamele, nu mai putem zice ca exista intimitate.

Insa exista si metode mai complexe si mai eficiente pentru a-ti proteja identitatea. Iata care sunt acestea:

1. Servere proxy

Exista un singur lucru pe care il poti face, daca vrei ca site-urile sa nu mai afle lucruri despre tine: sa pretinzi ca esti altcineva, care provine dintr-un alt loc. Asta se face printr-un server proxy si/sau printr-o conexiune la o retea virtuala privata (VPN).

Proxy-urile sunt o unealta care sta cel mai bine in mana oamenilor cu un pic de experienta. Daca te-ai jucat macar putin cu ele si folosesti Mozilla, incearca FoxyProxy, un add-on pentru Firefox, Thunderbird, Seamonkey si Songbird, downloadat deja de 12 milioane de ori.

2. The Onion Router

O alta solutie ar fi The Onion Router, cunoscut mai bine in forma abreviata, Tor. Este un program gratuit care merge pe Windows, Mac, Linux si Android. El impiedica site-urile sa afle unde esti, dar si pe ce pagini intri in mod normal. Tor poate fi utilizat atat atunci cand navighezi pe Internet, cat si atunci cand folosesti un program de instant messaging, pentru Yahoo! Messenger. „Te poti folosi de Tor ca sa ascunzi IP-ul. Dar poate fi urmarit„, spune Mihai Moldovanu, CEO si Developer la TFM Group Software Romania.

3. Hotspot Shield

Tot un program gratuit este si Hotspot Shield. Asa cum spune si numele, softul ar asigura protectie si in cazul hot-spot-urilor Wi-Fi. Programul functioneaza pe Windows si Mac OS si te ajuta sa ramai anonim ascunzandu-ti adresa de IP atunci cand intri pe site-uri. Vestea buna este ca iti permite sa accesezi inclusiv paginile blocate. Spre exemplu, daca esti la o cafenea care a interzis Facebook, cu Hotspot Shield vei putea sa urmaresti videoclipurile fara nicio problema.

4. Chained bouncers

Pentru utilizatorii avansati, avem solutii si mai bune. „O metoda ar fi chained bouncers. Nu e prea cunoscuta. Se foloseste deep underground. Sa zicem ca un hacker sparge 200 de calculatoare si instaleaza pe fiecare dintre ele un client de bounce, care in mod normal nu face decat sa ia ceea ce primeste pe un port, apoi sa arunce pe alt IP de pe alt port. El se conecteaza la unul dintre PC-uri, iar conexiunea se muta pe altele 20, in asa fel incat iese un IP al unuia dintre cele 200 de calculatoare, de fiecare data altul„, spune Mihai Moldovanu.

www.yoda.ro

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − six =

On Key

Citeste si

Grădina Botanică va avea un auditoriu

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va efectua primele mari lucrări de organizare şi de amenajare a spaţiului din Grădina Botanică din ultimii zece ani.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.