Biblioteca UMF din Iaşi ascunde o comoară!

Peste o sută de cărţi vechi şi rare stau pe rafturile din clădirea Institului de Anatomie. Au chiar mai mult de patru secole de când au fost scrise si sunt în ediţie limitată – aproximativ 1.500 în lume. Specialiştii spun că unele volume valorează şi zeci de mii de euro. Ca orice lucru de preţ, acestea sunt păzite cu sfinţenie şi pot fi văzute de public doar în cadrul unor evenimente deosebite.

Cea mai valoroasă carte românească scrisă de Nicolae Chiriacopol și apărută la Iaşi în 1827 este scrisă cu litere chirilice. Este o carte adresată tinerelor mame şi se intitulează12 învăţături folositoare pentru tinerele mame”.

Aceasta este doar una dintre cărţile care se află pe rafturile bibliotecii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi pe care medicii şi colecţionarii le consideră comori nepreţuite. Cea mai veche carte a bibliotecii are 407 ani şi a fost tipărită la Frankfurt. Cartea este scrisă în limba latină și  se numeşte „Unicul TOM de răspunsuri şi întrebări medicale”. ”Este o carte de medicină foarte utilă pentru toţi medicii din acea vreme,” adaugă muzeograful.

Volumele sunt ţinute sub cheie, la o temperatură şi la o umiditate constantă. Nu sunt accesibile publicului de teamă că se vor distruge.Pot fi totuşi admirate de studenţii medicinişti.

Sursă foto: iasifun.ziaruldeiasi.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

16 + three =

On Key

Citeste si

Restaurante chinezesti in Iasi

Daca iesi in oras este imposibil sa nu dai peste un astfel de local care te incanta prin decor si meniu. Unde mananci preparate specifice

Marsul Absolventilor – FIE 2016

Tradiționalul Marș al Absolvenților este organizat în cadrul #FIEIasi de către toate universitățile ieșene. Marșul se termină pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, unde are loc super

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.