Biblioteca UMF din Iaşi ascunde o comoară!

Peste o sută de cărţi vechi şi rare stau pe rafturile din clădirea Institului de Anatomie. Au chiar mai mult de patru secole de când au fost scrise si sunt în ediţie limitată – aproximativ 1.500 în lume. Specialiştii spun că unele volume valorează şi zeci de mii de euro. Ca orice lucru de preţ, acestea sunt păzite cu sfinţenie şi pot fi văzute de public doar în cadrul unor evenimente deosebite.

Cea mai valoroasă carte românească scrisă de Nicolae Chiriacopol și apărută la Iaşi în 1827 este scrisă cu litere chirilice. Este o carte adresată tinerelor mame şi se intitulează12 învăţături folositoare pentru tinerele mame”.

Aceasta este doar una dintre cărţile care se află pe rafturile bibliotecii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi pe care medicii şi colecţionarii le consideră comori nepreţuite. Cea mai veche carte a bibliotecii are 407 ani şi a fost tipărită la Frankfurt. Cartea este scrisă în limba latină și  se numeşte „Unicul TOM de răspunsuri şi întrebări medicale”. ”Este o carte de medicină foarte utilă pentru toţi medicii din acea vreme,” adaugă muzeograful.

Volumele sunt ţinute sub cheie, la o temperatură şi la o umiditate constantă. Nu sunt accesibile publicului de teamă că se vor distruge.Pot fi totuşi admirate de studenţii medicinişti.

Sursă foto: iasifun.ziaruldeiasi.ro

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 17 =

On Key

Citeste si

Revelion 2017 – Corner Bar

Corner Bar organizează o petrecere de Revelion 2017 cu un meniu care-ți va răsfăța simțurile și un DJ care te va uimi! În noaptea dintre