Despre criza din industria mobilei

In prezent, in tara isi desfasoara activitatea peste 4500 firme producatoare de mobila si mic mobilier majoritatea lor fiind firme mici si mijlocii, infiintate dupa anul 1990. Acestea sunt firme dinamice, receptive, flexibile, cu capital privat, sectorul bucurandu-se de o traditie de necontestat  pe care si-a castigat-o cu truda si cu ravna de-a lungul timpului.

Dupa ani buni de crestere economica reala, a aparut insa declinul si in cadrul acestui sector, in lunile noiembrie-decembrie 2008, care s-a acutizat apoi luna de luna pe parcursul ultimilor ani, acest declin fiind generat in principal de criza economico-financiara.

Managementul desfacerii se concretizeaza acum prin durata medie scazuta de stocare a produselor si modificari mai multe ale structurii de produse (gama variata etc.). Reorganizarea departamentelor de vanzari este si ea o solutie de criza, dar oare eficienta? Si de ce de-abia acum?

In industria mobilei, ne confruntam cu optimizarea fata de cerintele departamentului de vanzari si a productiei, comparativ cu stocurile, conservarea liniilor de productie, reducerea costurilor de productie printr-o mai buna legatura intre personal, productie, desfacere si aprovizionare. Cuvantul cheie este reducerea pretului din cauza scaderii puterii de cumparare; ca urmare, se cauta optimizarea productiei, astfel incat sa avem materie prima ifetina dar de calitate, echipamente si mijloace de productie functionale.

Pe de alta parte se manifesta si tendinetele designului minimalist care cumulat cu reducerea costurilor a facut ca unul dintre produsele traditionale si anume panourile din lemn masiv sa fie inlocuit cu PAL melaminat. Astfel mobila din lemn masiv a ramas la mare cautare in piete bine structurate si care beneficiaza inca de o putere de cumparare mai mare.

Cei de la AfaceriLemn.ro au mentionat pentru noi : “Aprovizionarea in industria mobilei a stat sub semnul evolutiei pretului la materiile prime, corelata cu evolutia preturilor de desfacere. Numarul furnizorilor pe timp de criza se diminueaza, in general, iar acestia accepta mai usor platile la termen”.

Sursa foto : romanialibera.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.